La majoria de les sol·licitants de reproducció assistida són majors de 35 anys

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La CASS ha finançat 45 procediments de reproducció assistida durant el primer any. Una opció que es va posar a disposició de les persones amb problemes de fertilitat el gener de l'any passat i per la qual Salut ha rebut 74 sol·licituds.12 encara pendents de resolució, tot i que que segurament seran favorables. Les denegades han estat per no entrar en el rang de 18 a 42 anys o per falta de documentació.

Les mares cada cop són més grans. I això agreuja els problemes de fertilitat. De fet, gairebé la meitat, prop d'un 45%, de les dones a qui la CASS ha finançat el procediment de reproducció assistida tenen entre 36 i 40 anys.

Les segueixen les de 30 a 35, i les que tenen més de 40 anys. Tot i que un 8% se situen entre 18 i 30 anys.

"Hi ha casos que a partir de 18 anys hi ha diagnòstics d'infertilitat i considerem que són persones que han de poder accedir a aquest finançament públic. Mentre que el límit de 42 anys es va fixar en base als nostres països veïns, França i Espanya".

Cristina Pérez, secretària d'estat de Salut

El finançament de reproducció assistida es va aprovar el novembre del 2022 i va entrar en vigor al gener del 23. La majoria han fet fecundació in vitro en centres privats de Catalunya. I uns pocs homes, criopreservació dels espermatozous.

Uns tractaments cars, als quals s'ha volgut afavorir l'accés. S'ha fixat abonar uns 3.300 euros per cicle de reproducció assistida i finançar-ne un màxim de dos per persona.

"La valoració ha de ser positiva perquè de 74 demandes que gairebé el 80% han sigut favorables vol dir que s'ha ajudat un gran nombre de persones que en un principi no podien concebre de forma natural i ara amb els tractaments han tingut l'oportunitat de concebre i de forma finançada".

Cristina Pérez, secretària d'estat de Salut

Per accedir al finançament cal el diagnòstic i la derivació del metge referent andorrà, un document de registre civil que demostri que no s'ha concebut abans i l'elecció del centre on s'anirà. Un cop s'han fet els tractaments, s'ha de presentar la factura a la CASS que n'abona l'import.

Informa: Judith Sáez

Imatges: Sergi Linares

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.