Les malalties de declaració obligatòria encara es recullen de forma manual
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Salut ha detectat un increment d'infeccions com la tos ferina i la sarna. No és preocupant, però està provocant un augment de feina als metges, que les han de notificar de manera manual. Ara s'està treballant amb el ministeri una plataforma per digitalitzar la informació que hauria d'estar enllestida abans de l'estiu.
Ara mateix els metges notifiquen les malalties de declaració obligatòria a través d'un formulari. Ho han de fer a mà i després enviar-ho a Salut cada mes, un procés que pensen que és feixuc i que dificulta la recollida de dades, per exemple, quan es dona un repunt de malalties com la grip. En total, hi ha una quarantena de malalties de declaració obligatòria.
Entre les patologies que cal notificar hi ha la tos ferina i la sarna, que circulen pel país sense que hi hagi un augment alarmant segons el Col·legi de Metges. De tos ferina hi ha hagut 15 casos en els últims sis mesos. I, de sarna, que provoca picor i irritació a la pell, s'han detectat 7 brots des del 2019, tenint en compte que els casos aïllats no s'han de declarar. Repassem algunes mesures preventives amb el president del Col·legi de Metges, Albert Dorca:
"Si la persona que té la tos ferina porta una mascareta quirúrgica, és molt difícil que contagi a ningú. Hi ha algunes vacunes que amb el pas del temps perden la seva efectivitat. Més o menys es posa als 10 anys respecte a la última dosi de vacuna, que està inclosa dins el recordatori de la vacuna del tètanus."
Col·legi de Metges, Albert Dorca
Pel que fa al tractament de la sarna, es fa a través d'una pomada. "La permetrina, que s'aplica per tot el cos i es deixa actuar entre 8 i 14 hores, se sol posar a la nit, i en principi 24 hores després d'haver fet aquest tractament ja no hi hauria d'haver possibilitat de transmissió, tot i que al cap d'uns dies es fa un recordatori".
També és important netejar peces de roba com ara tovalloles i llençols a una temperatura elevada. Quan hi ha casos a les escoles, Educació envia els protocols a les famílies afectades.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza