La manca de formació dels advocats en violència de gènere desprotegeix les víctimes
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La manca de formació en violència de gènere dels juristes dificulta la detecció dels casos i la implementació de mecanismes que protegeixin a les víctimes, incloent-hi els fills. Així ho apunta la cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, que demana més esforços i sensibilització. El Col·legi d'Advocats és conscient de la problemàtica i vol donar més eines per aconseguir-ho.
Des de Polítiques d'Igualtat es reclama molta més formació i sensibilitat entre els advocats i els professionals de la justícia per agilitzar i millorar l'atenció de les víctimes de violència de gènere, incloent-hi també els fills i filles quan es tracta de violència vicària. Porras és clara amb aquest aspecte:
"Si nosaltres estem treballant amb la mare i els fills i les filles a nivell psicològic i a nivell social empoderant a la dona perquè pugui tirar endavant amb els fills deixant la violència enrere, però manca la part jurídica, que no acaba de ser com hauria de ser, ens trobem amb dones revictimitzades i que els costa molt superar aquesta violència".
Mireia Porras, cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat
Porras ha afegit que a vegades es troben amb reticències per part d'advocats a l'hora de treballar en perspectiva de gènere, una situació que creu imprescindible revertir.
I a nivell judicial, quin és el risc? "Acabar decidint coses que no són en pro d'erradicar aquesta violència de gènere", exposa la cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat.
La violència vicària no està regulada com a tal, però sí que es condemna com a forma de violència de gènere. Així ho destaca el Col·legi d'Advocats, recalcant que cal més formació per saber com activar els mecanismes de protecció a les víctimes. La membre de la Comissió d'Igualtat del Col·legi d'Advocats, Marga Marticella, així ho constata. "Si aconseguim que en casos de violència les guardes i custòdies estiguin regulades diferent i que el pare tingui limitats els accessos als fills en cas que exercici la violència a través d'ells, guanyaríem molt".
Amb tot, el que es vol, segons la presidenta de la mateixa Comissió, Elisabeth Royuela, és la "protecció de les víctimes i com a advocades molt sovint ens ensenyen molt en termes de defensa, però he trobat a faltar formació sobre la protecció de les víctimes".
I per això, volen potenciar aquesta formació no només entre els professionals del col·legi, sinó també al públic en general organitzant una jornada amb referents sobre la matèria que tindrà lloc dilluns 29 d'abril al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.
Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere: telèfon: 181 / WhatsApp: 606181
Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada