Mantenir el protagonisme de les façanes nord i oest, un dels principals requisits per a la rehabilitació de l'hotel Casamanya

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'aparença de les façanes nord i oest de l'hotel Casamanya no es podrà canviar. És una de les condicions que haurà de mantenir la rehabilitació de l'edifici perquè pugui acollir les dependències del Ministeri de Medi Ambient. Sí que es podran eliminar, en canvi, elements afegits que en distorsionin la imatge de l'hotel.

La rehabilitació i ampliació de l'hotel Casamanya, que ha d'acollir el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, haurà de tenir en compte les particularitats del conjunt de l'edifici. Així ho recull el plec de bases del concurs d'idees nacional que ha convocat el Govern per escollir l'arquitecte que redacti el projecte i en dirigeixi les obres. Les ofertes es poden presentar fins al 15 de juny

La intervenció no podrà alterar l'aparença exterior de les façanes nord i oest, que són les principals. S'haurà de mantenir la configuració actual i la mateixa disposició de les obertures. En canvi, les altres dues façanes est i sud es poden modificar si està degudament justificat, perquè ja s'han retocat anteriorment i no conserven la composició original. També es poden eliminar elements afegits que distorsionin la imatge de l'hotel i no siguin necessaris, com les dues xemeneies de la façana sud. I si s'han de reparar fissures s'haurà de fer amb el mateix tipus de material. Els elements singulars, com baranes o balcons, hauran de seguir el disseny original, i també alguns materials com la fusta o la pedra de granit. 

En relació amb la coberta, caldrà respectar la geometria, els materials, les dimensions i la forma de construcció. I si s'ha de fer algun aïllament haurà de ser per la cara interior. Això sí, caldrà respectar la llanterna, perquè segueixi aportant una entrada de llum a l'edifici. També s'haurà d'evitar col·locar aparells, antenes i d'altres instal·lacions a sobre del llosat.  

Pel que fa a aquest edifici annex, el del garatge i l'ampliació existent, l'únic element que conserva un interès patrimonial és la façana que dona al carrer i que per això caldrà preservar-la. Ara bé, com que es troba en mal estat, si és necessari es podrà desmuntar per tornar-la a refer, conservant les pedres de granit i recuperant la imatge original. Per a la resta del conjunt es pot plantejar una ampliació, seguint sempre uns criteris marcats. 

El Govern ha previst 16.000 euros en premis per al concurs d'idees nacional. El guanyador s'endurà 8.000 euros i, si l'executiu ho aprova, l'encàrrec de la redacció del projecte executiu i de la direcció de les obres. 

Informa: Redacció
Imatges: Arxiu RTVA-Eric Escabias
Locució: Laura Massegú

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.