La Marratxa i la Passa, les danses lauredianes més arrelades

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La Marratxa i la Passa són dues de les danses lauredianes que es ballen per festa major. La Passa la ballen els solters i la Marratxa ens parla de la gènesi d'Andorra, les seves aliances i els seus valors.

Un home casat, que representa el comte de Foix, i un altre solter, que representa el bisbe d’Urgell.

Elles són les sis parròquies que hi havia abans de la creació d´Escaldes-Engordany, i es donen la mà com a signe de poder indivís.

Diu la llegenda que la Marratxa es va ballar per primera vegada el 7 de setembre del 1278, després de la signatura dels Pareatges. Més enllà és ja una tradició ballar-la el dilluns de festa major i des del 1961 s´acompanya de la partitura que va transcriure Daniel Areny, que ha dirigit la cobla que ha estat l´encarregada de posar la música als balls de l´esbart, com el de sant Corneli, que han ballat els més petits, o la suite de danses de les Valls o la dels gegants i gegantons.

Mentrestant al matí ha estat el torn de la Passa, un altre ball de festa major en què les parelles desfilen pels carrers de la parròquia i en què és tradició que el noi que fa la passa amb barretina pagui el vermut i la noia, el dinar.

Informa: Rosa Alberch Imatge:Ll. Calvo /S. Pla Locució: Pere Moliné

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.