L'ús de mascaretes, un problema per a les persones amb dificultats auditives

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'ús generalitzat de mascaretes, que de ben segur s'allargarà en el temps, està provocant grans obstacles a persones que pateixen dificultats auditives i que llegeixen els llavis. Per això ja estan sorgint iniciatives ciutadanes al Principat per confeccionar mascaretes transparents. Per exemple, Amida es fa càrrec de l'elaboració d'una partida de 50 que ha d'arribar durant les properes setmanes.

Jordi Sáez pateix hipoacúsia bilateral congènita i assenyala que "no sento gaire bé la gent perquè porten la mascareta molt a sobre i no veig la boca per entendre el que diuen".

Una mare d'un infant hipoacúsic, Diana Figueras, afegeix que la situació "li redueix l'autonomia, no pot anar a comprar com feia abans a la botiga del barri". També destaca que a més de dos metres de distància el nen ja no hi sent.

La mare de Jordi Sáez, Noemí Vàzquez, comenta que també pateixen problemes a l'hora de poder utilitzar les mascaretes degut als aparells que porta per sentir-hi. "Les mascaretes s'han d'agafar darrere l'orella i amb els aparells ja no és molt evident tampoc i hem d'inventar sistemes amb cintes", explica.

Per la seva part, el president de l'Associació de Discapacitats Visuals i Auditius, Marc Latorre, destaca que "segons els sorolls, en no poder sentir-hi bé amb les mascaretes ni poden llegir bé els llavis amb les que s'utilitzen actualment, doncs clar, es desorienten una mica".

Com a resposta a aquesta situació, tant a Catalunya com a Andorra estan sorgint iniciatives que plantegen confeccionar mascaretes amb la part de la boca transparent.

Una d'elles prové del projecte "Fils amb cor" de l'Associació de dones +Tu, del Baix Penedès. Han provat diferents models i sembla que el plàstic més resistent és el que es fa servir per a finestres de vaixells.

L'associació que representa les persones amb discapacitat visual i auditiva del Principat n'ha demanat una partida al Govern, una petició que s'està treballant per part de l'executiu.

Paral·lelament, Amida es fa càrrec de l'elaboració d'una cinquantena d'aquestes mascaretes que està fabricant Tapisseries Bigordà. També tenim constància que una empresa s'ha ofert a fabricar-ne, comptant amb l'aportació de 1.000 euros d'un client particular.

Un dels puntals és l'estimulació per part de logopedes amb exercicis que a vegades han de ser diaris i que la crisi també ha aturat. Un centre d'Escaldes fa uns dies que ha obert per atendre urgències, tot adaptant l'espai.

La logopeda del centre Trivium, Anna Ros, indica que a més de la part auditiva, també treballen la part visual perquè "puguin fer una lectura labial i que vegin on es col·loca la llengua, com és aquest so, si és més fort, més fluix, si vibra o si no". En aquest sentit, destaca que "són una sèrie de recursos visuals que s'han de tenir per poder adquirir aquests sons".

Pel que fa a l'elaboració de mascaretes amb la part de la boca transparent, ressalta que "va molt bé perquè vulguis o no, la boca dona informació no verbal".

L'ideal seria que tothom portés mascaretes transparents, però a causa de la complexitat que això comporta, es demana que almenys l'entorn de la persona que les necessita en disposi.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala
Imatges cedides per: Associació +Tu (Baix Penedès)

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.