La Massana dobla les accions en gestió forestal per protegir i netejar les zones urbanes i naturals del Comú 

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La Massana ha doblat els projectes de gestió forestal previstos per a aquest any, incloent-hi més accions de neteja i protecció de zones urbanes i naturals i la seva biodiversitat. La voluntat del Comú és engreixar encara més el pressupost que s'hi destina de cara a l'any vinent. 

El 80% de l'aigua que consumeix la Massana prové de la vall del Pla de l'Estany i precisament mantenir els vorals d'aquesta pista forestal en bon estat, sense arbres que hagin pogut caure de les tempestes, és molt important perquè els serveis tècnics hi puguin accedir. També és molt important mantenir aquesta pista en bones condicions per si hi han d'accedir els serveis d'emergència a atendre qualsevol tipus d'incident que hi hagi al parc natural.

En aquest cas, les branques es trituren i retornen al medi com a adob natural, però en alguns punts els troncs es tallen i s'ofereixen com a llenya. Una part també s'aprofita per a biomassa, un repte pendent que ja passa a un estadi nacional. Amb tot, s'està estudiant el potencial d'aprofitament que tindria la biomassa a gran escala al país. El conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat de la Massana, Sergi Gueimonde, destaca el paper que pot tenir en un futur. "Amb tota l'emergència climàtica que tenim i les necessitats que hi ha ara en l'àmbit de recursos que estem patint a Europa i que a Andorra també ens afecta jo crec que és una cosa que potser s'activarà i que anirà més de pressa del que pensem".

D'altra banda, l'enginyer forestal de Silvagrina SL, Esteve Tor, explica què passa si no s'utilitza la fusta per reaprofitar-la. "Dels pocs fixadors que hi ha de carboni són els arbres. Si es queda la fusta al bosc, ella mateixa en el cas dels pins per exemple a 120 o 130 anys el seu límit biològic o físic que pugui tenir, aquesta fusta es tornarà a degradar i al final torna a ser carboni que va a l'atmosfera. És un punt important l'aprofitament de la biomassa, però també l'aprofitament de la fusta"

El Comú treballa en diferents línies d'acció. Gueimonde esmenta quines són les zones que volen atacar. "Netejar les zones urbanes, sanejar aquelles àrees que no tenen més possibilitats de viure i afavorir la cria de l'isard. Fent un aclariment d'aquells canals per afavorir l'aliment i els llaços per aquesta espècie tan emblemàtica del país". D'aquesta manera, es preveu una actuació a Escàs abans que acabi l'any per protegir una zona urbana de la possible caiguda d'arbres 

I també hi entra la prevenció d'incendis. Compten amb un total de 100.000 euros, però l'objectiu és assolir-ne 50.000 més com fa vint anys enrere. 

Informa: Laura Cugat-Ariadna Guiu
Imatges: Sergi Linares-Cristina Fidalgo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.