Medi Ambient es marca objectius més ambiciosos després d'assolir prop del 50% de reciclatge

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

En el marc de la Setmana europea de prevenció de residus, que acaba aquest diumenge, hem volgut fer una radiografia de l'estat al país. Fa vint anys que va entrar en vigor el Pla Nacional de Residus i una de les línies principals era augmentar el percentatge de reciclatge.

Un percentatge que el 2020, se situava en el 47%, molt a prop del 50% que es marcava com a meta. Des del Govern consideren, per tant, que és un objectiu assolit i ara, dues dècades després de la seva entrada en vigor, ja treballen en el nou pla.

Ho fan conjuntament amb els comuns, que són els que tenen la competència en la recollida de residus i que ja han començat a implementar serveis de recollida diferents, com proves pilots de porta a porta o bé contenidors que s'obren amb xips. 

La directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, preveu que el nou pla tingui ara uns objectius molt més ambiciosos: "Arribar al 65% del reciclatge al 2035, una reducció de residus del 10% i situar l'estalvi d'aigua en 150 litres per habitant i dia".

Si desglossem i comparem les dades de recollida selectiva neta, veiem que de paper i cartró es el que se segueix reciclant més, amb prop de 7.000 tones recollides.

Xifres baixes les que segueixen tenint els envasos, ja que només se n'aconsegueix recollir 1.000 tones i escaig.

Pel que fa a la matèria orgànica, l'any passat van disminuir les tones recollides. Unes xifres més baixes, però, perquè els hotels i restaurants, que són els que més en generen, van tenir una activitat molt baixa a causa dels tancaments derivats de la pandèmia. 

Des del Govern es treballa també en el projecte de llei d'economia circular, que busca implementar la prohibició dels plàstics d'un sol ús. En aquesta línia, una de les mesures ja vigents al Pla Nacional de Residus és la reducció del consum de bosses de plàstic. Des del 2017 fins ara ha caigut en picat la distribució als grans centres comercials, en un 87%, i l'any passat només se'n van distribuir 431.000, una xifra que contrasta amb els més de tres milions de fa només quatre anys. 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Nil Forcada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.