El melanoma augmenta un 100% els darrers 10 anys

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els casos de melanoma s'han doblat els darrers deu anys. Els experts asseguren que l'altitud és un factor que fa incrementar la intensitat solar un 15%. Es tracta, segons l'OMS, del càncer més freqüent.

El melanoma és el tipus de càncer maligne més freqüent segons l'Organització Mundial de la Salut. A Andorra, durant l'última dècada s'ha incrementat el doble. 

"Jo us diria que en els darrers 10 anys el melanoma ha augmentat un 100%, és a dir, si fa 10 anys veies 50 casos, ara en veus el doble", apunta el dermatòleg i director mèdic de Dermandtek, Francisco López. La franja d'edat en què es detecten més melanomes és entre 40 i 49 anys.

Les radiacions del sol a la muntanya són més fortes que a la platja. López explica que a Andorra és "molt fàcil" passar per sobre dels 1.500 metres. És en aquesta altitud quan "el sol és més intens que a nivell del mar".

Les manifestacions del melanoma són fàcils de detectar perquè en el cas de veure una piga que canvia, ja significa un avís. "Els senyals d'alarma són sempre que la persona se n'adoni o tingui la possibilitat de veure que té una taca o una piga, que en poques setmanes o mesos canvia de mida", diu López.

Si es detecta a temps i s'evita la metàstasi, un melanoma extirpat té un èxit de curació del 100%. 

Informa: Laura Mitjans
Imatges: Arxiu RTVA

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.