El mercat immobiliari de segona mà comença a notar les conseqüències de la crisi de la Covid-19
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La crisi afecta tots els sectors, i l'habitatge no és cap excepció. Des de l'Associació de Propietaris de Béns Immobles apunten el mercat de venda com el més perjudicat, ja que el lloguer triga més a notar els canvis de cicle econòmic.
Són les conseqüències de la crisi: el mercat de venda d'habitatges de segona mà ha baixat sensiblement.
Aquest sector, a diferència del mercat de lloguer, reacciona més ràpidament als canvis de cicle econòmic, segons l'Associació de Propietaris de Béns Immobles.
L'entitat considera que la congelació dels preus dels lloguers decretada pel Govern és una mesura que permetrà guanyar temps per afrontar canvis estructurals més profunds, peró també presenta alguns inconvenients.
El president de l'Associació, Pascual Gràcia, indica que "protegeix o facilita la renovació de contractes per als que ja tenen un pis, però per a la gent que vol accedir a un habitatge de lloguer és molt més complicat".
L'entitat valora positivament que el Govern flexibilitzi els requisits per obtenir la cèdula d'habitabilitat, que permetrà posar al mercat més habitatges de lloguer. També, la renovació automàtica dels lloguers amb només la pujada de l'IPC.
El mercat de lloguer triga més a notar els canvis de cicle econòmic que la venda. Per això consideren que calen canvis més profunds, i sobretot més seguretat jurídica per als propietaris per posar més pisos al mercat. "La solució a aquesta situació no vindrà únicament d'una iniciativa, sinó que s'han de prendre diferents mesures que permetin de mica en mica anar incrementant el nombre d'habitatges que arriben al mercat de lloguer", manifesta.
Respecte al problema de la manca d'habitatges per als temporers, Pascual Gràcia recorda que la situació es repeteix des de fa anys i que en part es deu al fet que els propietaris opten per tenir llogaters de llarga durada.
Informa: Joan A. Sarmiento