Ferma voluntat d'acollir refugiats

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Tot i que encara no s'han enllestit els protocols per acollir refugiats, la consellera general Meritxell Mateu va visitar Atenes fa poc més d'una setmana per veure de primera mà la seva situació. En tornar, ha confirmat la ferma voluntat d'Andorra d'acollir-los.

La previsió d'acollir una vintena de refugiats és una realitat, malgrat no disposar actualment d'un protocol per fer-ho. A més, caldria establir els instruments legals i les estructures com ara allotjament i feina per gestionar aquesta proposta. Tot i això, la voluntat andorrana és clara, segons ha explicat la consellera general demòcrata Meritxell Mateu, qui creu que s'ha d'estar preparats per a enfrontar-se a l'arribada de refugiats.

La visita de la consellera general a Atenes, amb altres membres del Consell d'Europa, va permetre disposar d'una visió més pròxima d'aquest conflicte. Mateu, que va exercir com a cap de delegació, va tenir l'oportunitat de veure quatre camps de refugiats, dos d'oficials (Skaramagas i Elaionas) i dos de no oficials (Elinicos i el Pireu), on la salut i la higiene eren el problema principal.

"Ningú no volia tornar a casa. Estaven disposats a acceptar el que fos per no tornar, fins i tot viure en les condicions duríssimes dels camps no oficials", explica Mateu.

L'escolarització dels infants i trobar un allotjament dispers per evitar guetos són dues de les solucions que s'han plantejat des del comissionat. A més, un dels grans problemes és la gran quantitat de nens sols que hi ha en aquests camps.

La situació que ja fa mesos que s'allarga comptarà amb Andorra com a nou aliat per acollir refugiats, mentrestant milers de famílies i persones s'apleguen a Atenes, on hi ha el 40% dels refugiats de tot Grècia.

Informa: Joel Romero Imatges: Meri Bellosta

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.