Més calor i dèficit de precipitació

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els dos darrers anys han estat els més càlids des del 1950. Així ho certifiquen les dades recollides a l'estació central de FEDA, que controla Andorra Recerca+Innovació. L'any passat va ser el segon amb temperatures més altes, amb una mitjana de 12,3 graus centígrads. La pluja va ser deficitària i irregular, amb març i setembre com a mesos més secs.

Les dades no enganyen. Els dos últims anys les temperatures estan molt per sobre de la mitjana. En concret, 2 graus centígrads. L'any passat va ser el segon més càlid des del 1950 a l'estació central de FEDA, amb una temperatura mitjana de 12,3 graus, només superada el 2022.

Són les conseqüències del canvi climàtic, segons la investigadora de l'Eix Muntanya d'Andorra Recerca+Innovació, Anna Albalat: "L'acció de l'home està accelerant aquests canvis. El que abans passaven 150 anys, ara passa en temps rècord. Cada any tenim rècords de temperatura mensual i diària".

Els mesos d'agost i setembre van sobresortir com els més càlids des de fa 73 anys. El desembre es va tancar amb una temperatura màxima mitjana de 10,2 graus i una mínima d'1,2, amb una anomalia positiva de 2,6 graus. Quant a les precipitacions, l'any passat es van apropar a la mitjana climàtica, tot i que la pluja va ser deficitària i irregular, amb els mesos de març i setembre com els més secs. 

L'augment de la temperatura els darrers anys també afecta les precipitacions de neu. No tant perquè nevi menys, ja que a Andorra es manté la variabilitat dels gruixos pròpia del Pirineu, sinó perquè ho fa en cotes més altes.

Informa: Sergi Cano

Imatges: Anna Romagosa

 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.