Més informació i pedagogia, abans de votar l'acord amb la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Les reticències a l'acord d'associació han anat a l'alça els darrers mesos, però l'executiu creu que el temps capgirarà la tendència. Concòrdia troba a faltar transparència, mentre que Andorra Endavant ha encarregat un estudi amb els pros i contres de l'acord. El Govern i els grups parlamentaris assumeixen que aquestes reticències són una realitat i que han anat en augment els últims mesos.
Per al cap de Govern, cal pedagogia per capgirar una tendència que Demòcrates justifica amb el moment en què es va fer l'enquesta de l'Observatori. I és que "ni tan sols hem començat la campanya del sí en aquest referèndum", segons Espot. "En canvi, la campanya del no fa molts mesos que ha començat, amb una sèrie d'intoxicacions, de desinformacions i mitges veritats vehiculades, més o menys explícitament, que neguitegen la ciutadania. I aquí, nosaltres hem de redoblar esforços, ens hem de mobilitzar, per fer el que sigui necessari per explicar fil per randa, no només el contingut d'aquest acord d'associació, sinó també els avantatges i desavantatges que ens suposa. Quan ho haurem fet, quedarà clar que aquests avantatges són molt superiors als desavantatges i que, per tant, aquest és l'únic camí que tenim a l'abast si realment volem consolidar la prosperitat del nostre país en el futur".
Concòrdia hi veu una manca de transparència en la qual s'ha de treballar de valent. Per la consellera Núria Segués, "la davallada nosaltres l'atribuïm, en part, a aquesta manca d'informació, manca de transparència. Justament els percentatges de la no resposta respecte al coneixement de les negociacions, evidencia aquesta manca d'informació. Per tant, l'exercici que hem de fer és de transparència, de transmetre aquesta informació, de posar a disposició tots aquests canals perquè la ciutadania estigui al corrent i pugui decidir. Perquè, justament, es veu aquesta reversió a nivell de posicionament".
Andorra Endavant, al seu torn, ha encarregat un estudi perquè la població pugui prendre una decisió definitiva coneixent pros i contres d'aquest acord. La consellera Noemí Amador creu que "la gent s'està fent moltes preguntes i és necessari poder-les respondre. Per aquesta raó, des d'Andorra Endavant, hem encomanat un estudi d'impacte per poder avaluar quines serien les conseqüències, preveure, identificar l'impacte d'un sí o un no a aquest acord d'associació".
Per últim, Demòcrates considera l'acord d'associació l'única via de futur per al país. Sobre l'Observatori, Jordi Jordana pensa que "aquests resultats s'han de contextualitzar, primer, en el moment en que es van fer, que és el mes de novembre quan encara no s'havien tancat les negociacions. I després també s'ha de contextualitzar en relació al que es demana. Perquè una cosa es que es demani en general quin tipus d'acord o de relació hi podria haver, i una altra cosa diferent és, concretament, amb l'acord que s'ha tancat. Aquí falta una feina d'explicació i de trasllat del contingut exacte d'aquest acord, del que pot suposar per Andorra de forma que la gent pugui votar adequadament".
Informa: Redacció