Més seguretat jurídica per als professionals liberals

El Govern ha aprovat la modificació de la Llei de professions liberals. Es pretén adaptar la norma a la Llei d'inversió estrangera i donar més seguretat jurídica a aquests professionals. D'altra banda, també s'ha aprovat la modificació de la Llei d'arrendaments i finques urbanes i la Llei qualificada d'incapacitació i organismes tutelars.

Amb la modificació de la llei es canvia el concepte de professió liberal pel de professió titulada. També s'estableixen excepcions al principi de reciprocitat en el casos de possessió d'un títol superior emès per l'estat, la residència efectiva permanent a Andorra durant vint anys a la data d'entrada en vigor de la Llei d'inversió estrangera o l'exercici de la professió per compte aliè de forma exclusiva. Un seguit de canvis que el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha deslligat de cap casuística concreta.

Espot ha dit que quan es fa un text legal és per "vetllar per l'interès general i per intentar solucionar problemes de gran abast". Ha afegit que una aplicació estricta del principi de reciprocitat conduïa a un resultat injust".

El Govern també ha aprovat la modificació de la Llei d'arrendaments i finques urbanes, amb l'objectiu d'afavorir el mercat de lloguer. D'una banda s'introdueixen proteccions per als arrendataris, com ara la possibilitat de rescindir el contracte de forma unilateral i anticipada si hi ha una irregularitat o manca de prestació de serveis.

De l'altra s'introdueixen incentius per als arrendadors, com ara que si el contracte ha tingut una durada inferior a cinc anys el llogater hagi de retornar la finca tal com es va rebre, incloses les instal·lacions i la pintura. Precisament la nova llei preveu que els contractes puguin durar menys de cinc anys si s'ha pactat que el propietari la pugui recuperar per a ús propi o dels familiars directes després de dos anys de contracte.

Per últim, també s'ha aprovat la modificació de la Llei qualificada d'incapacitació i organismes tutelars. Entre d'altres, el text inclou un nou procediment d’incapacitació més curt i concentrat, que no pot superar el termini de sis mesos.

Informa: Andrés González-Nandín    Imatge: Albert Aymamí/David Ramos

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.