Més visibilització de les cuidadores de persones dependents

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La societat hauria de tenir més en consideració les persones que es dediquen a cuidar gent dependent, que necessita ajuda en el seu dia a dia. És una de les conclusions de l'estudi que ha fet Andorra Recerca+Innovació sobre el sector de la dependència al país.

Persones dependents, professionals i familiars que les cuiden han participat en l'estudi 'La situació de la dependència a Andorra' per identificar les principals necessitats del sector de la dependència i proposar possibles solucions.

"Les necessitats no canvien. En realitat, són les mateixes que identificavem en el primer estudi. Adquireixen pes en la consciència de els persones, sobretot les necessitats psicosocials, que potser abans de la pandèmia no érem tan conscients d'aquesta dimensió emocional. S'agreugen les necessitats socioeconòmiques".

Aura Trifu, investigadora d'Andorra Recerca + Innovació

Una de les principals necessitats és la de reforçar i ajustar la capacitat del Servei públic d'Atenció Domiciliària a les demandes reals de la població.

L'estudi també subratlla la necessitat d'una detecció precoç de malalties neurodegeneratives en persones menors de 65 anys o de l'espectre autista en infants i  l'atenció a la persona cuidadora, on continua havent-hi més dones que homes. En aquest sentit, cal una major visibilització d'aquesta figura, així com un reconeixement econòmic. 

"Visibilització i prestigi public d'una feina que sovint no la tenim prou valorada. Hi ha una part molt important que e´s la cura d'aquestes persones".

Paquita Sanvicén, doctora en Sociologia

La urgència de tenir més recursos humans i formació específica porta a plantejar propostes com la de crear una borsa de treball de persones cuidadores per cobrir baixes o jubilacions. Propostes que tenen una finalitat: aconseguir crear un model de país cuidador.

La Massana se suma al projecte APTITUDE

Precisament, la Massana s'ha sumat al projecte APTITUDE POCTEFA, una iniciativa transpirinenca que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans i retardar els processos de fragilitat que poden conduir a la dependència. Canillo, Sant Julià, Escaldes i Andorra la Vella ja en formen part.

Informa: Karen Gacusana
Imatges: Txell Taboada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.