El mestre Jordi Savall il·lustra musicalment prop de tres segles d'història d'Andorra
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La Capella Reial de Catalunya i l'orquestra Hespèrion XXI, sota la direcció del mestre Jordi Savall, van obrir, ahir al vespre, els actes de celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra. "Andorra, en el Renaixement i el barroc europeu" va ser un recorregut per 300 anys d'història a través de les músiques de cada època. Un concert que va omplir d'autoritats l'Auditori Nacional d'Andorra.
Des del 1419, quan es va crear el Consell de la Terra; fins al 1714, que acaba la guerra de Successió espanyola. Prop de tres segles d'història il·lustrats amb les músiques del moment. Un repte que el mestre Savall ha sabut resumir a la perfecció, combinant algunes peces d'autors anònims amb d'altres de grans compositors de l'època, com Guillaume Dufay, Claude Goudimel o Joan Cabanilles.
Mai hi ha hagut tantes guerres com en els segles XVI i XVII. Però després d'un conflicte bèl·lic sempre arriba la pau. I aquests moments es poden plasmar musicalment amb els instruments de l'època. El cornetto, la xeremia o el sacabutx protagonitzen les peces de terror, mentre que les violes de gamba i el cor endolceixen el retorn de la tranquil·litat.
En els instants finals, el públic va poder gaudir d'un "Cant dels ocells" ben especial, amb el text de quan arriben a Barcelona els vaixells de l'arxiduc Carles. El concert va acabar amb el bis "Catalunya en altre temps ella sola es governava", un plany que es va cantar després de la fi de la guerra de Successió.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Anna Ginestà