Un milió d'euros al mes per cribrar el 40% de la població cada setmana a l'hivern
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Després de reunir-se amb tots els actors del sector privat, el Govern ha presentat l'estratègia per a la temporada d'hivern, que passa per cribrar fins a un 40% de la població cada setmana. També es redueixen les quotes i la proporció d'extracomunitaris. Tot plegat per garantir que Andorra sigui un destí segur. La voluntat és poder començar el cribratge a principis de desembre, tot i que en els centres sociosanitaris es començarà abans, en un màxim de deu dies de seguida que es disposi dels tests ràpids d'antigen.
El Govern vol cribrar el 40% de la població cada setmana durant la temporada d'hivern. Els professionals dels centres sociosanitaris passaran proves cada dia abans d'entrar a treballar, gràcies als tests ràpids d'antigen, que es combinaran amb PCR i TMA.
Els residents d'aquests centres, el col·lectiu sanitari, alumnes i professors, el centre penitenciari i els treballadors del sector turístic i de serveis es cribraran cada setmana.
Un operatiu molt gran que costarà un milió d'euros al mes i que haurà de comptar amb el suport del sector privat. El ministre Joan Martínez Benazet ha explicat que "hi ha una part que es farà a les pròpies empreses i, en aquest sentit, els serveis mèdics dels camps de neu s'han posat a disposició per fer els propis de les estacions i els dels allotjaments turístics propers". El ministeri ho complementarà "amb stop-labs col·locats estratègicament a cada parròquia".
L'estratègia d'hivern també adapta unes quotes de treball específiques per a la situació de pandèmia en què ens trobem.
Així, es redueix el contingent en un 30% en relació amb la temporada passada i també la proporció de treballadors extracomunitaris, que passa del 60% al 40%, amb l'excepció del sector de la neu.
Tots hauran de tenir bitllet de retorn no més tard del 10 de maig. I els extracomunitaris que arribin a través d'Espanya necessitaran un document acreditatiu de treball al Principat, segons ha exposat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
S'incrementaran els salaris d'extracomunitaris per tal de potenciar les contractacions d'inscrits al Servei d'Ocupació i les empreses amb suspensions temporals de contracte o reduccions de jornada laboral no podran presentar sol·licituds.
Pel sector de l'hoteleria i la restauració s'han establert lligams amb la costa catalana i valenciana, que ara tenen molts treballadors del sector turístic a l'atur buscant una sortida. Les empreses del país cerquen treballadors molt coneixedors dels protocols de la Covid-19 per incoporar-los als seus equips i aquests podrien ser una opció.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Sergi Linares - Arxiu RTVA