La millora de les connexions viàries centra la visita a Foix de la ministra d'Afers Exteriors

La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor s'ha reunit aquest dimarts a Foix per tractar la millora de les connexions viàries entre ambdós territoris i la visibilitat hivernal a les carreteres.

La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, i l'ambaixadora d'Andorra a França, Eva Descarrega, s'han desplaçat aquest dimarts a Foix per reunir-se amb el prefecte de l'Arieja, Simon Bertoux, i amb la presidenta del Consell Departamental de l'Arieja, Christine Téqui.

Les connexions viàries i la millora dels accessos han centrat totes dues reunions de la ministra amb els dos representants francesos. Tor ha assenyalat que per Andorra, la finalització del projecte de desviació de Tarascó és quelcom prioritari, ja que permetria escurçar de forma significativa el trajecte per carretera entre Andorra i Tolosa.

És en aquest marc que la ministra també ha emfatitzat la necessitat d’incrementar la coordinació entre els diferents departaments per assegurar la viabilitat hivernal de les carreteres, sobretot quan es produeixen episodis de fenòmens meteorològics desfavorables. Per aquest motiu, Imma Tor ha celebrat que en les darreres setmanes s’hagin celebrat reunions tècniques preparatòries i simulacres hivernals per millorar els mecanismes organitzatius, com els canals de comunicació o les accions preventives.S’ha mostrat convençuda que aquesta major freqüència de les reunions abans de l’inici de la temporada d’hivern permetrà una comunicació més fluïda i coordinada en cas de forts episodis de neu.

De fet, en aquest context, Tor ha recordat que per Andorra ha estat sempre un compromís la millora de les connexions amb França i per aquest motiu, i fruit dels convenis relatius a les carreteres RN20 i RN116, el Govern invertirà, sumant totes les obres que es pretenen dur a terme al llarg dels anys, fins a 18 milions d’euros en territori francès per millorar els accessos, en benefici d’ambdós territoris.

Així mateix, les delegacions s’han congratulat per l’anunci que es va fer durant la trobada transfronterera per l’inici de les obres de la galeria d'allaus de Hospitalet H2 a la primavera del 2024 i que entrarà en funcionament a l’octubre del 2025. Tal com han destacat, la galeria d’allaus permetrà evitar el tancament recurrent de la carretera d’accés a Andorra en episodis de molta neu a causa de les allaus i suposarà una millora notable en la mobilitat banda i banda de la frontera, repercutint positivament en la dinamització econòmica del territori. 

Més enllà de la millora dels accessos, la ministra d’Afers Exteriors també ha comentat durant les dues reunions el bon estat de cooperació i treball en matèria cultural, d’agricultura, sanitària i econòmica

Finalment, s'ha destacat la coordinació entre les Administracions públiques d’Andorra i del Departament de l’Arieja per presentar projectes europeus de cooperació transfronterera a través del Programa Interreg-POCTEFA.

Informa: Redacció

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.