De mojito, algunes de les noves tendències en panellets

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La festa de Tots Sants arriba amb un dels dolços més petits i més calòrics de l'any, els panellets. I és que antigament es menjaven en les llargues nits de posobra de Difunts. Avui dia, el seu paper a taula té un caràcter més festiu. I sí bé hi ha pastisseries que mantenen la recepta ancestral, no es neguen a noves creacions, algunes de molt refrescants.

Fa quinze dies que les pastisseries ja tenen panellets. És el cas de la de la Patricia Valero, que fa 25 anys que s'hi dedica. Ella calcula que enguany haurà elaborat més de 7.000 peces d'aquest dolç que té la base en el massapà; en faran uns dos-cents quilos. La varietat més popular és la de pinyons o ametlles, però n'hi ha de noves com la de mojitoUn cop preparada la massa se li pot donar gust barrejant-hi essències o decorant-la amb fruita seca.

Només de pinyons, d'aquest obrador en sortiran més de 4.000. La tradició es paga i és que les fruita seca any rere any puja de preu, però alguns establiments opten per difondre la seva tasca artesana a les xarxes i reclamar el valor afegit que no tenen els d'origen industrial.

Tot i que avui dia aquests dolços serveixen per a fer una bona sobretaula, antigament es consumien després de celebracions religioses, per la qual cosa eren considerats un aliment beneït. Amb les castanyes i als moniatos, d'un gran valor calòric, servien per a aguantar les llargues i fredes nits de vigília de Tots Sants i el Dia de Difunts. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.