La mola de Cal Pal, enllestida per mostrar el seu funcionament aquest estiu
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La mola de Cal Pal és l'única declarada bé d'interès cultural. Els experts la daten del segle XVI o XVII i es pot visitar a l'estiu, però sense la possibilitat de veure com funcionava. Després de seixanta anys aturada, es torna a posar en marxa gràcies a la reparació i reconstrucció de la maquinària hidràulica.
Va deixar de funcionar els anys 60 del segle passat i va ser restaurada el 1996 i convertida en un centre d'interpretació. Tanmateix, no es podia demostrar com funcionava. Fins ara. La reconstrucció de la màquina hidràulica, enllestida fa unes setmanes, permet veure-la en marxa.
La cap de l'Àrea de Patrimoni Cultural, Cinta Pujal, explica que "Patrimoni Cultural va reconstruir l'espai per poder explicar com s'aprofitava l'aigua, com es molia el gra i com es vivia."
La mola, una infraestructura clau en l'economia agrícola i ramadera de llavors, permetia transformar els cereals en farina amb la qual s'elaborava el pa i els aliments per al bestiar.
Admeten que ha estat un repte reconstruir-la. Han tingut com a referència la restauració d'altres moles com la del mas d'en Soler, prioritzant la durabilitat de la maquinària. L'arquitecte de Patrimoni Cultural, Joan Bellera, assegura que han hagut de fer algunes modificacions. "Fer-ho amb fusta de roure implicava que augmentava el pes de la maquinària en un 50%. Necessitàvem trobar un mecanisme que facilités la manipulació de la palanca. Aleshores, per poder manipular aquest pes de 800 quilos, el que hem afegit és un braç de palanca i un sistema de contrapès."
Una mola, la de Cal Pal, que està vinculada a la serradora que també aprofita el corrent de l'aigua. Dues infraestructures que aquest estiu tornaran a ser visitades, enguany, amb la possibilitat de veure-les funcionar.
Una reconstrucció que ajuda a explicar als de fora i a nosaltres mateixos d'on venim.
Informa: Redacció
Imatge: Kevin Ribeiro