Mor l'escriptor Albert Salvadó
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El món de les lletres perd Albert Salvadó. Ha mort a l’edat de 69 anys després d’una llarga lluita contra el càncer al qual, fins i tot, va dedicar un llibre. Enrere deixa una llarga producció literària per mantenir viu el record de l'escriptor que més premis ha aconseguit d'Andorra.
Volia ser psiquiatre, però la negativa dels pares el va portar a fer enginyeria industrial que durant vint-i-cinc anys va compaginar amb l’escriptura. La seva formació de guionista amb Albert Dumortier va ser el punt d’inflexió en la seva carrera.
Entre el seu palmarès hi ha el premi Xerric-Xerrac de contes infantils per "La imaginació del nen"; el premi Carlemany per "Els ulls d’Anníbal"; el Fiter i Rossell amb "L'anell d'Àtila" i el premi Néstor Luján de novel·la històrica per "La gran concubina d’Egipte".
"El mestre de Kheops", amb què també va guanyar el Néstor Luján, el va fer mundialment conegut. A Mèxic el van adoptar a totes les escoles i biblioteques, i al Brasil va ser lectura obligatòria.
A banda de la novel·la històrica també va endinsar-se en la ficció amb llibres com "L'informe Phaeton", basats en històries reals com "El ball de la vida" i de crítica a la política "Maleït català". També va especular sobre les causes del gran diluvi a L’informe Phaeton, un llibre que feia molts anys que havia començat a escriure sota el títol Civilización.0.
Té obres traduïdes al castellà, anglès, francès, portuguès, grec, txec i eslovac. Va combinar el món de les lletres amb la seva formació d'enginyer industrial i la seva faceta política. Va militar al PS i va ser conseller de Cultura del comú d'Andorra la Vella.
El 2018 havia superat un procés oncològic. Aleshores va escriure "Quieres vivir?" sense pensar que la vida li havia preparat una recaiguda.
Salvadó va parlar en profunditat de la seva obra en diversos programes de Ràdio i Televisió d'Andorra. L'Ets i Uts i l'Identitats van ser dos dels espais en què se li van fer entrevistes més extenses.
Se'n va l'home de llibreta i bolígraf en mà per si la inspiració l'agafava desprevingut.
Informa: Rosa Alberch