Andorra Difusió. El web de Ràdio i Televisió d'Andorra

Mor el papa Francesc

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El papa Francesc ha marxat als vuitanta-vuit anys després de sofrir un ictus i un atac al cor. L'argentí Jorge Bergoglio deixa un pontificat de dotze anys en què els últims mesos han estat marcats pels continus problemes de salut.

El papa Francesc ha mort aquest dilluns a dos quarts de vuit del matí a la seva residència de la casa Santa Marta. Va sortir de l’hospital el 23 de març després de trenta-set dies ingressat per una greu pneumònia i va aparèixer per últim cop diumenge a la plaça de Sant Pere per desitjar una bona pasqua als fidels. Unes imatges que s’han convertit en l’adeu del pontífex.

Va ser elegit el 13 de març del 2013, després de la renúncia de Benedicte XVI en la cinquena votació efectuada durant el segon dia de conclave, convertint-se en el primer pontífex llatinoamericà i un dels papes més vells de la història de l'església.

Als 88 anys, deixa enrere dotze d'anys de pontificat reformador, en què ha intentat lluitar contra els abusos sexuals a l'església. Progressista en l'àmbit social i ortodox en l'àmbit sexual, en especial en la relació de les dones i els homosexuals.

Nou relleu

Ara toca escollir el nou pontífex, en un hermètic procés conegut com a conclau, en què es reuneix el col·legi de cardenals aïllats del món exterior. Actualment hi ha 252 cardenals catòlics, 138 dels quals són elegibles per ser el nou Papa. Durant el procés, es fan quatre votacions diàries: dos al matí i dos a la tarda. Perquè un candidat sigui triat Papa, ha d'obtenir la majoria de dos terços dels vots.

Del relleu n'ha parlat Joan Massa, ex secretari general dels serveis del Copríncep episcopal, en una entrevista que el programa "La Companyia" emetrà aquest dimarts.

"Aquests camins que ha obert el papa Francesc, jo crec que continuaran oberts i aniran buscant l'equilibri. Molts cops s'ha dit que després d'un papa progressista ve un papa conservador, per allò de la llei del pèndol. No crec que hi hagi gran canvi, un dels noms que sonen és el del cardenal Pietro Parolin que va estar aquí a Meritxell no fa gaire."

Joan Massa, ex secretari seneral dels serveis del Copríncep episcopal

A la plaça de Sant Pere l'ambient és de tristor entre els cristians que s'hi han acostat per dir l'últim adeu a qui, fins aquest dilluns, ha estat el màxim responsable de l'Església Catòlica. 

Reaccions públiques

El Copríncep francès ha expressat públicament el seu condol per la desaparició del papa Francesc. Emanuel Macron ha recordat la vessant humil del pontífex.

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha destacat l'exemple de bondat i servei als més pobres del papa Francesc. També la seva capacitat reformadora dins de l'església.

També hi ha hagut reaccions per part del Govern i la Sindicatura. A través de les xarxes Xavier Espot ha destacat la implicació del papa Francesc en reptes com el canvi climàtic i la lluita contra les desigualtats.

El síndic general, Carles Ensenyat, ha parlat dels valors del Papa i de la lluita contra els conflictes i l'antisemitisme.

"El Papa ha sigut una persona durant tot el seu pontificat que fins a l'últim moment ha defensat uns valors molt concrets. Específicament a Andorra les visites dels cardenals han servit per teixir uns ponts i per enfortir el coprincipat com a tal."

Carles Ensenyat, síndic general

La ministra Imma Tor també ha tingut unes paraules per al Sant Pare: "Recordarem un home de pau, un home molt atent als més vulnerables, en particular als més pobres, i una persona que va fer molt per reduir les desigualtats al món".

Les negociacions per l'avortament continuaran

El Papa Francesc ha estat una figura clau per enfortir la relació amb la Santa Seu. Sobre la despenalització de l’avortament asseguren que no corre risc.

El síndic ha explicat que ja no es tracta solament d'una negociació amb el Sant Pare. "La negociació ja ha traspassat la línia de la negociació personal, és a dir, ja no és una negociació exclusiva amb el Sant Pare." Segons el síndic, els avenços assolits fins ara permetran que "aquesta negociació avançarà i veurà la llum en els pròxims mesos".

"Jo crec que serà uns dels llegats d'aquest pontificat i, d'alguna manera, tot i no ser el Papa, aquesta negociació avançarà i veurà la llum en els pròxims mesos."

Carles Ensenyat, síndic general

Ensenyat també ha remarcat la importància de les visites de figures clau com el cardenal Gallagher i el cardenal Parolin: "han servit per teixir uns ponts i per enfortir el Coprincipat".

La ministra Tor ha subratllat el caràcter transformador del Papa Francesc: "Jo crec que passarà a la història com el Papa que més ha fet pels més vulnerables i per la justícia social". Tor ha recordat que l'avortament està al programa i que creu que es podrà continuar.

"La despenalització de l'avortament està al programa de la legislatura. S'han iniciat discussions amb la Santa Seu què de moment estan en un nivell tècnic no hi ha cap motiu perquè no continuïn, per tant, pensem que el programa previst es podrà respectar."

Imma Tor, ministra d'Afers Exteriors

Informa: Liam Pallarés - Abraham Cejudo

Foto: Vaticà

Informació relacionada