"Morts, qui us ha mort?": els escenaris de fons del fenomen literari del 2021
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El darrer llibre d'Iñaki Rubio, que el febrer ja publicarà la tercera edició, retrata un dels moments més tràgics de la història del Principat. El fratricidi i la posterior condemna a mort de Pere Areny. Escenaris com Canillo, Ransol i la mateixa Casa de la Vall van ser el marc de fons de la història. Els hem conegut de la mà de l'escriptor. Ariadna Guiu.
"Morts, qui us ha mort?" va ser un dels fenòmens literaris de les lletres catalanes de l'any passat. Ara, toca endinsar-se, de la mà del seu autor, Iñaki Rubio, en els espais que van ser l'escenari de fons del llibre i la història. La primera parada, el Mas de la Costa, a Ransol.
Trona una escopetada a Cal Gastó i la muntanya tremola. Pere Areny, el fill petit, mata el seu germà Anton a l'habitació que compartien en la casa familiar. Els murs amaguen la història del fratricidi que va trasbalsar el Pirineu.
Dos dies més tard de l'assassinat, les despulles de l'Anton van ser traslladades al cementiri de Canillo. Allí, va ser enterrat en la presència de la seva germana Àngela. Rubio recull en un dels passatges com la germana, s'apropa a la valla de ferro que tanca el cementiri de Canillo. Quan està a punt de traspassar-la, es gira de sobte, per mirar la tomba del seu germà.
Després, el Pere va ser empresonat durant dos mesos a la Casa de la Vall, on va estar esperant a que el Tribunal de Corts li dictés sentència. Una sentència que finalment el condemnaria a mort. El llibre d'Iñaki Rubio busca precisament fer catarsi.
Els participants d'aquesta ruta literària l'han acabat fent el mateix recorregut que el de l'últim condemnat a mort d'Andorra. Sortint des de l'antiga seu del Consell General i recorrent el casc antic fins a la Plaça Rebés, on se li dictaria, davant de tot un país, el seu destí. Un camí que va fer acompanyat de les campanes, que en aquell moment, repicaven a morts.
Informa: Ariadna Guiu
Imatges: Andreij Cristancho