Com l'incendi de Meritxell va canviar la vida entorn de la verge i la seva devoció segons mossèn Ramon Rossell

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La matinada del 8 al 9 de setembre es complirà el cinquantè aniversari d'uns fets que van commoure tot un país i que alhora van afavorir que avui dia tinguem aquest majestuós santuari basílica de Meritxell. Un curtcircuit provocava un incendi que deixaria el santuari en runes. Aquesta setmana hem parlat amb mossèn Ramon Rossell de com aquell incendi va fer ressorgir moltes accions que avui es porten a terme des de la casa de la patrona. 

Eren quarts de tres de la matinada quan un cablejat en mal estat es convertia en el responsable de la deflagració que originaria l'incendi del santuari de Meritxell, un foc que va entristir la població, mossèn Ramon Rossell ho recorda amb tristesa: "Aquelles flames no s'obliden mai". Encara que l'incendi va fer ressorgir una devoció més ferma per a la Verge com a signe d'identitat. 

Són moltes les lectures que es poden fer de la llegenda i del que ha passat a Meritxell al llarg del temps. Una és una malifeta que confessa mossèn Ramon, amb caràcter de profecia, tirar a terra un mur que amagava el santuari i que més tard seria molt valuós: "desprès amb l'incendi el Govern ja tenia el terreny per a fer el santuari" afirma el mossèn.

Aquest any se celebren els quaranta anys de la gran obra de Mossèn Ramon de Canillo, la casa d'AINA. Arran d'un altre incendi, un nen va morir al Pas de la Casa perquè els seus pares treballaven i l’havien deixat sol. Tot plegat es vesteix de significació en una conversa que va mantenir mossèn Ramon amb l'arquitecte Bofill: "Jo faig la casa per la Mare, però tu has de fer la casa pels nens. Quan és compra una medalleta o un llibre de Meritxell també ajudes a un nen amb dificultats" declara el Mossèn.

Aquest dijous al vespre Andorra Televisió recupera el documental que es va fer el 1997 "Meritxell, 25 anys de l'incendi", que recull diferents testimonis que expliquen la perspectiva de l'època sobre uns fets que desembocarien en la construcció del nou santuari.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: David Moreno 
Imatges cedides : ANA  (Fons Fèlix Peig)  

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.