El nombre d'instal·lacions fotovoltaiques es multiplica per 14 els últims quatre anys

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Des de l'aparició de la llei LITECC, que impulsa la transició energètica i el canvi climàtic, el nombre d'instal·lacions fotovoltaiques, que transformen la radiació solar en electricitat, han crescut exponencialment.

Actualment, a Andorra n'hi ha 350 i la majoria s'han instal·lat els últims 3 anys. Si ens fixem en el creixement dels últims 4 anys, el 2020 es van instal·lar un total de 10 plaques solars. El 2021 es veu un salt important amb 52 més; el 2022 s'enfila encara més amb 76 de noves; i aquest any, el 2023, se n'han instal·lat 137. Això significa que des del 2020 fins ara, si comparem el nombre de plaques instal·lades d'aquests dos anys, han augmentat en un 1.370%. Si ho diem d'una altra manera, s'ha multiplicat gairebé per 14. Per tant, per cada una que s'instal·lava el 2020, l'any 2023 se n'instal·len gairebé 14.

No totes les instal·lacions són del mateix tipus. La majoria són particulars que han decidit posar-ne a casa seva, però també trobem moltes empreses que s'hi han sumat pels beneficis que porta.

El secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, assegura que la majoria d'instal·lacions fotovoltaiques són privades. A més, indica que "les bones polítiques" fetes a escala legislativa i normativa, a més de les ajudes que el Govern ha donat a través del pla Renova, "han pogut consolidar aquestes activitats com un motor econòmic pel nostre país". Forné també valora la diversificació de l'economia del sector empresarial amb instal·lacions d'alt valor afegit, a banda de produir béns econòmics o de compravenda de materials, a més de donar feina, "donen el valor afegit de contribuir per a la sobirania energètica i també per la lluita contra el canvi climàtic".


L'interès, en part, s'ha vist multiplicat per l'aprovació de l'autoconsum. És una modalitat que permet consumir el que generen les plaques per ús propi i la xarxa ho compra. La xarxa de FEDA, actualment té 147 instal·lacions fotovoltaiques connectades en aquesta modalitat i ho paga a un preu de 0,114 €/kWh.

El 2020, només 10 eren d'autoconsum. El 2021 passem ja a 24, més del doble. El 2022 a 30 i el 2023 són 55 les instal·lacions que autoconsumeixen i l'excedent que tenen el venen a FEDA. Del 2020 al 2023 hi ha hagut un augment del 550% d'aquesta modalitat, s'ha multiplicat per 5. Aquest augment s'ha vist donat sobretot pels beneficis que aporta als particulars. Però també beneficia a la xarxa, que en determinats moments ho pot necessitar.

En aquest sentit, el director general de FEDA, Albert Moles, informa que aquest any se n'han connectat 50 de noves i, per tant, "el creixement és molt més gran del que havíem tingut històricament". Afegeix que entenen que hi ha un interès, però també un gran valor, que puguis assegurar-te part del consum del dia de demà en una instal·lació que controles i que tens dins de casa. "Ho veiem d'una manera molt positiva tant pel client com per la mateixa xarxa, que treu energia en moment que pot arribar a fer falta o que pots dedicar a altres coses", explica.

Aquests són kilowatts que FEDA no ha de comprar al mercat exterior, on els preus són més elevats.

Informa: Neus Vila

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.