Només la gestió forestal pot evitar els incendis de sisena generació

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els incendis de sisena generació són una amenaça compartida per a Catalunya i Andorra. Són focs que es caracteritzen per ser continus, ràpids i intensos, esdevenint incontrolables per part dels equips d'emergència.

Els incendis de sisena generació també són una amenaça per al nostre territori. Es caracteritzen per ser imprevisibles, són de ràpida propagació i la seva intensitat fa impossible que els bombers els puguin combatre. 

"Són incendis que generen una quantitat d'energia tan gran que són capaços de modificar perfils verticals de l'atmosfera i generar tempestes de foc."

Pere Pons, sotsoficial responsable de la secció forestal dels bombers d'Andorra

L'abandonament rural i l'acumulació de biomassa estan darrere de l'increment de grans incendis. A aquests factors s'hi suma que aquest agost ha estat el segon més càlid des del 1950, amb vint-i-dos dies seguits de temperatures superiors a 30°C, que han augmentat el risc de focs devastadors. 

"Tant a Andorra com a Catalunya som susceptibles, tenim el mateix tipus de bosc, la mateixa climatologia i ens afecta el canvi climàtic de la mateixa manera. A Andorra hi ha hagut també abandonament rural. No hi ha un límit polític que ens diferenciï dels nostres veïns."

Marta Domènech, doctora enginyera de forest i investigadora d'Andorra Recerca Innovació

En un context cada cop més complex, experts i bombers coincideixen que la clau per combatre els incendis és la gestió forestal.

"No és un repte a curt termini, sinó que és una feina de molts anys. No hem de parar la màquina per anar aconseguint territoris més resilients als incendis forestals."

Enric Vadellsubdirector general de Boscos de la Generalitat

El conveni de cooperació entre Andorra i Catalunya permet reforçar la prevenció i extinció d'incendis a les zones frontereres, donant als equips d'emergència les eines a través el suport operatiu en cas de sinistres.

"El que garanteix és una cobertura legal tant per al cos de bombers de la Generalitat, com el d'Andorra. És una cobertura legal per actuar uns en territori dels altres en una situació d'emergència."

Anna Vives, delegada del Govern de la Generalitat a Andorra

La gestió forestal és complicada i sobretot costosa, amb boscos de difícil accés. Alguns boscos depenen de la intervenció humana per subsistir.

Informa: Bruna Luque
Imatges: Pau Bonastre

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.