Un nou índex de benestar, la inversió estrangera i la modificació de la llei del sòl, les primeres iniciatives de Concòrdia

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Concòrdia proposava al debat d'investidura una llei del benestar, que començava a prendre forma. La formació busca portar al ple del Consell General una llei marc que orienti les polítiques públiques. Amb un índex per veure l'estat del país que vagi més enllà de factors purament econòmics, com el PIB, i que es calculi amb indicadors com la qualitat del medi ambient, la salut pública i la conciliació personal, familiar i laboral. Seria doncs el primer país a desenvolupar un índex d'aquestes característiques, tot i que no s'allunyaria dels estàndards d'altres organitzacions internacionals. 

Una altra de les proposicions de llei amb les quals treballa el grup parlamentari és la tan comentada llei de la inversió estrangera. Vol poder modificar la del 2012 per reforçar els factors objectius que es tenen en compte per veure si les inversions aporten realment beneficis al país i són positives.

Sobre una possible moratòria en la inversió estrangera relacionada amb el mercat immobiliari, demana que si entra a tràmit parlamentari el Govern reforci més els controls per no veure una afluència massiva abans d'una possible entrada en vigor mentre es debat en comissions. 

El conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, ha alertat dels riscos que pot suposar. "Hi ha el risc que un cop iniciat el tràmit parlamentari de modificació de la limitació estrangera si la voluntat és restringir-la o limitar-la fins a cert punt el que pot produir-se és un efecte crida". I afegeix que això provocaria que "tots aquells inversors que vulguin realitzar aquestes inversions les sol·licitaran abans que s'acabi el tràmit parlamentari per evitar estar sotmesos a les limitacions que en derivaran del text".

En aquest sentit, Bartolomé ha explicat que la seva recomanació és "encoratjar profundament el Govern a què es plantegi reforçar els mecanismes de control".

Ara, la proposició es vol que entri en una fase de consulta i participació ciutadana per acabar de perfilar-la. 

Modificació de la llei del sòl

L'altra aposta de Concòrdia és una nova modificació legislativa, en aquest cas de la llei del sòl. Creuen que ha de buscar corregir la petjada urbanística.

A priori, aposten per pujar fins al 20% el percentatge de cessió en les promocions i, tot i que, no volen que es faci obligatori, creuen que s'ha d'incentivar als comuns perquè es faci una cessió en espècies. És a dir, amb pisos de la mateixa promoció que s'està construint, en algunes zones, per tal d'ajudar a crear un parc públic d'habitatge. Aposten això sí per limitar la construcció en parcel·les que siguin fora del fons de vall. 

Així ho ha constatat el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, que ha manifestat la necessitat de modificar la llei "per tal de determinar com a no urbanitzable aquelles parcel·les que estiguin molt allunyades del fons de vall". A més, s'ha mostrat contundent quant a la urbanització d'aquests espais. "Des de Concòrdia pensem que si històricament ha existit una borda en aquestes parcel·les el fet de recuperar-les s'ha de permetre, però no s'han de permetre noves urbanitzacions. Construir immobles plurifamiliars i grans edificis al mig de la muntanya és un atemptat contra el medi ambient".

Concòrdia és el principal partit de l'oposició en un Consell General amb majoria absoluta de Demòcrates i Ciutadans Compromesos. Per això, reconeixen que perquè puguin tirar endavant iniciatives com aquestes, els consensos seran molt importants. Veuen que podran arribar a un acord pel que fa a la comissió de la CASS, que ha de reformar el sistema de pensions com un dels punts que pugui permetre arribar a acords en altres àmbits. 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Sergi Linares

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.