El nou servei d'AUTEA atén 20 pacients
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Servei Especialitzat de Diagnòstic i Intervenció d'AUTEA atén 20 pacients, el 25% dels quals són dones. El servei sorgeix d'un buit per atendre persones adultes que busquen un diagnòstic. Actualment és privat, però al setembre estarà cobert per la CASS pel conveni amb el Col·legi de Psicòlegs.
El SEDI és el Servei Especialitzat de Diagnòstic i Intervenció i ara ja fa un mes que funciona. AUTEA va decidir impulsar-lo per la manca d'atenció i tractament per a l'espectre de l'autisme en persones adultes.
Segons la directora de projectes d'AUTEA, Carolina Pastor, en l'etapa adulta "hi ha un buit". Afegeix que hi ha pacients que ja són atesos des del SAAS, però en alguns casos requereixen d'una intervenció més específica. Tot i que s'orienti en aquesta franja d'edat, també tracten infants i adolescents. Actualment tenen 20 pacients en processos de valoració o d'intervenció, 5 són noies. "Tenim un 25% de noies, el què és poc típic dins l'espectre de l'autisme", comenta Pastor. Els diagnòstics d'autisme entre les dones són molt menors en comparació al total de la població. Això és pel fet que les dones camuflen els senyals i els símptomes i, per tant, és molt difícil fer un diagnòstic.
El servei s'encarrega de fer avaluacions especialitzades de TEA en persones que ja tenen signes d'alarma, seguiment a pacients i intervencions terapèutiques individuals i grupals. Els pacients que tenen venen per diferents vies. Alguns d'ells, derivats del servei de salut mental del SAAS. D'altres, venen derivats per professionals del sector primari, treballadors socials, metges de capçalera, etc. A més, també tenen a famílies, persones adultes i infants que venen de l'alt Pirineu per buscar un diagnòstic o tractament que no tenen més a prop. "Venen perquè és una zona que ara mateix no està molt proveïda de serveis", assegura la directora de Projectes d'AUTEA.
Per això, atenen pacients que ja tenen un diagnòstic i reben seguiment per part d'altres especialistes, però que busquen una avaluació complementària i puntual. I, per tant, un cop tenen aquesta informació continuen el tractament amb els seus professionals de referència. Si és un pacient amb una primera demanda, es fa una valoració i es deriva a altres serveis que consideren més pertinents per fer la intervenció. Fins i tot, si el pacient ho desitja, pot iniciar un procés de tractament des del SEDI.
Actualment és un servei privat, tot i que a partir de setembre estarà cobert per la CASS pel nou conveni amb el Col·legi de Psicòlegs.
Informa: Neus Vila
Imatges: David Moreno - Ricard Tenza