Nou servei gratuït per frenar les infeccions de transmissió sexual
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Cada dia es propaguen més d'un milió d'infeccions de transmissió sexual, segons l'Organització Mundial de la Salut. Si no es detecten i es tracten a temps poden tenir conseqüències molt greus. Coincidint amb el Dia mundial de la salut sexual, els experts alerten que els contagis no paren de créixer i reclamen accions urgents.
La detecció és la principal arma per tallar l'escalada de contagis, però sovint costa pels estigmes i la vergonya. Ara mateix s'hi accedeix a través del metge referent o especialista, com ara la ginecòloga. Salut aposta per crear una nova consulta especialitzada d'accés lliure i gratuït. La previsió és acabar de definir el servei abans que acabi l'any i activar-lo el 2025.
"Anem cap a una consulta formada per recursos humans i assistencials que poden anar des del metge especialista, a un infermer, una llevadora o un tècnic en cures auxiliars d'infermeria per fer que la persona un cop entri a la consulta, surti amb un resultat i un tractament. Volem facilitar el circuit de detecció i tractament de qualsevol infecció de transmissió sexual".
Cristina Pérez, secretària d'Estat de Salut
La consulta ha d'ajudar a millorar l'infradiagnòstic, malgrat que les darreres dades mostren un augment de totes les infeccions de declaració obligatòria. La més nombrosa, amb 45 casos, és la clamídia, però la que ha crescut més és la gonorrea. Ambdues provoquen secrecions i coïssor.
L'any passat es van registrar 3 casos de sífilis, amb símptomes com ferides i erupcions cutànies, i de virus de papil·loma humà se'n van detectar 2, tenint en compte que només s'anoten els de més risc. Entre les infeccions també hi ha el VIH i altres patologies que es controlen a part perquè no només es transmeten per via sexual.
El @GovernAndorra se suma a la celebració del #DiaMundialdelaSalutSexual, que enguany té com a lema #PositiveRelationships (relacions positives), fent una crida per assumir la sexualitat d’una manera integral, autònoma, igualitària, satisfactòria i respectuosa. pic.twitter.com/36qmnLZiOv
— Ministeri de Salut. Govern d'Andorra (@salutandorra) September 4, 2024
Si no es tracten a temps, les conseqüències poden ser de per vida
Existeixen més de 30 bacteris, virus i paràsits que provoquen aquest tipus d'infeccions, moltes de les quals asimptomàtiques. Salut alerta que detectar-les a temps evita complicacions "com ara adquirir una gonorrea als 18 anys i no poder ser mare" o bé "acabar amb una infecció multiorgànica" i problemes de salut per una sífilis no tractada.
Com que ja no es relacionen les malalties de transmissió sexual amb la mort, ha caigut l'ús del preservatiu, la barrera preventiva més important. Així ho constata l'OMS, que acaba de publicar un informe on s'indica que un terç dels adolescents no utilitza condó o no ha pres la pastilla anticonceptiva en l'última relació sexual.
Segons l'informe, reforçar la sensibilització és clau per revertir-ho. A Andorra es fan xerrades a les escoles, però molts testimonis creuen que són insuficients. Com a resposta, el Pla de salut sexual i reproductiva que s'està desplegant planteja més campanyes i formacions, així com jornades informatives obertes a tothom.
Informa: Laura Cugat