La nova llei de contractació pública vol potenciar la sostenibilitat i l'accés de petites empreses als concursos
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La nova llei de contractació pública que modificarà l'actualment vigent des de l'any 2000 vol ser una aposta per la sostenibilitat ambiental i social i s'ha d'equiparar a la normativa europea. La ministra de Medi Ambient, que lidera la redacció del text, diu que vol potenciar l'accés de petits empresaris a concursos públics posant-los més facilitats. Regula també les concessions de serveis i subministraments però no les de domini públic tal com demanava el sector empresarial.
La llei de contractació pública que han treballat de manera conjunta els ministeris de Finances, Ordenament Territorial i Medi Ambient té diferents objectius, un d'aquests afavorir la contractació pública d'obres, serveis o subministraments a petits empresaris. Així preveu eliminar tràmits limitadors com ara la garantia econòmica provisional i potenciar la contractació per lots, a fi de permetre que empreses petites puguin accedir per exemple a grans obres.
El Govern respon així a un dels neguits del col·lectiu empresarial que demana potenciar les empreses nacionals davant de les foranes i més tenint en compte que amb l'adequació de la llei a la normativa europea desapareix la possibilitat de limitar els concursos a empreses nacionals. "Som un país de muntanya. Els plecs de bases hauran de recollir el 'savoir faire' que necessiten les empreses d'aquí per concursar en obres en un entorn de muntanya com el nostre... I és això que en el fons t'afavoreix les empreses (nacionals)", espera la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó.
El nou text legislatiu, que encara està en fase de treball intern amb empresaris i comuns, també regula la concessió de serveis i de subministraments com ara la recollida d'escombraries. No regula, però, el que demanen els empresaris, les concessions de domini públic com ara les que tenen algunes estacions d'esquí, aspecte previst al codi de l'administració.
També potenciarà polítiques d'igualtat afavorint l'adjudicació a empreses que contractin personal amb diversitat funcional o aquelles que potenciïn la contractació d'entitats sense ànim de lucre. El Govern la vol entrar a tràmit parlamentari abans de final d'any i ja ha demanat als col·lectius implicats que facin arribar les seves propostes a l'agost per treballar-hi. El que Calvó té clar és que en el text definitiu imperarà el criteri de l'interès general.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Anna Romagosa-Arxiu