Nova pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu fins al 3%
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La reunió d'aquest dijous a Frankfurt del Banc Central Europeu ha acabat amb la decisió d'apujar de mig punt dels tipus d'interès fins a situar-se en el 3% per combatre la inflació, tot i la desacceleració dels darrers mesos. És el cinquè increment que s'aprova des de juliol passat, quan per primera superava el 0% en sis anys.
Augmentar els tipus és la principal arma que tenen els bancs centrals per combatre l'augment descontrolat dels preus: incentiva l'estalvi, baixa el ritme de persones que demanen finançament, fent que baixi la demanda de compra i, de retruc, els preus. Els experts creuen que podrien apujar-se encara més si els preus continuen a l'alça de manera descontrolada.
L'economista Antoni Bisbal vaticina més pujades. "Si la inflació continua estant a l'alça crec que veurem tipus del 3,5% amb més pujades, però si es comença a controlar hauria de ser de les darreres". Així i tot, preveu que aquest any es començarà a controlar la inflació i que "els tipus d'interès seguiran mantenint-se elevats. Hem de veure com evoluciona el 2024. Els tipus d'interès al 0% que teníem durant un temps no els tornarem a tenir".
Puja l'euribor, pugen les hipoteques
L'euribor, la mitjana dels interessos que es cobren els bancs europeus, és un dels índexs de referència que es veu condicionat. Ha tancat el gener amb la xifra més alta des del 2008 situant-se al voltant del 3,3%. Fa tot just un any es trobava en mínims històrics.
La conseqüència directa, la pujada de les hipoteques. Molts estan pendents si els toca fer ara una revisió de les de tipus variables o si en volen contractar una. Un exemple. Si fa un any per una hipoteca de 300.000 euros a trenta anys, amb un diferencial d'1%, es pagava una quota mensual de 967 euros, ara, amb la pujada, passa a ser de 1.502. S'encarirà més de 500 euros.
Informa: Oliver Jáen
Imatge cedides: Comissió Europea