La nova seu de la justícia, 7 plantes i molts circuits per evitar encreuaments entre els diferents actors
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La nova seu de la justícia entrarà de forma oficial en funcionament aquest 1 de setembre. Un edifici que el cap de Govern, els ministre de Justícia i d'Ordenament Territorial i el president del Consell Superior de la Justícia han ensenyat a la premsa. Té 7 plantes, acollirà 160 treballadors, ha costat 22 milions d'euros i entre les novetats preveu la gravació de les vistes i circuits molt diferenciats per evitar l'encreuament entre actors.
Ha estat una visita breu que ha permès copsar les novetats del que serà la nova seu de la justícia. Un edifici que es va començar a gestar el 2014 amb el concurs d'idees, a construir el 2016 i que entra en funcionament el 2020. Un espai de 7 plantes que ha costat 22 milions d'euros i que encabirà tot els serveis de la justícia en un mateix espai.
La sala Magna és la més gran, la que acollirà els judicis més importants. Un espai totalment aïllat de la resta de l'edifici i que com totes les cúries, tindrà circuits diferents, per a batlles, acusats, advocats i públic. De fet tot l'edifici està dissenyat amb un sistema de circuits per evitar encreuaments que generin conflictes, sobretot en el cas dels judicis. El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha explicat com "a la sala dels passos perduts hi haurà els advocats i procuradors i l'objectiu es que no hi hagi tensions prèvies que hi pot haver en certs judicis. Per això s'han habilitat aquestes zones molt diferenciades. A més tot el personal de la justícia accedeix per un espai privat".
Per exemple la policia tindrà el seu espai, al qual s'accedeix directament des de l'aparcament, amb cel·les. També hi ha un espai per al forense i una sala de reconeixement.
El cap de Govern ha destacat la qualitat pràctica de les instal·lacions, que s'han dissenyat de manera participativa tenint en compte les necessitats de tots els actors. "Hem anat parlant amb tots els col·lectius de l'administració de justícia, del ministeri fiscal però també dels cooperadors de l'administració de justícia, advocats, procuradors, servei de policia, servei de medicina legal i forense i el de mediació per saber quines eren les necessitats de totes aquestes institucions", explica.
Amb la seva entrada en funcionament es deixen definitivament les altres instal·lacions. El Govern, però, continuarà utilitzant espais de l'edifici de les Columnes per fer-hi formació.
Informa: Anna Pifarré
Imatges: Pere Besolí