Noves regles del joc
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'entrada en vigor de l'acord d'associació amb la Unió Europea suposarà canvis profunds en la relació d'Andorra amb el seu entorn més immediat. El resum que ha fet públic el Govern desgrana com seran aquests canvis i com ens afectaran, alguns favorablement, i altres, no tant.
Entre els aspectes més negatius que contempla l'acord hi ha el menyscapte que representa la supressió dels dipòsits dels nous residents passius i per compte propi, 600.000 i 50.000 euros, respectivament. O bé la limitació al control migratori d’antecedents penals als europeus que vinguin a treballar en sectors sensibles. La resta es controlaran mitjançant una declaració jurada.
També es marca en vermell el cost financer que representarà l’entrada a l’engranatge europeu amb noves estructures.
Dels aspectes delicats, es destaca la cessió de sobirania legislativa en mans de Brussel·les. S’especifica, això sí, que és una ampliació que ja es feia des dels anys 90 amb l’acord duaner.
L’òrgan competent per interpretar l’acord en darrera instància serà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, tot i que prèviament caldrà passar per un comitè mixt. La nova relació amb Europa implicarà la substitució de l’actual servei d’ocupació per la borsa de treball europeu, l’anomenada xarxa EURES, o bé la pèrdua de l’exclusivitat en la gestió de drets d’autor, actualment en mans de la SDADV.
L’acord també igualarà el passaport andorrà als de la Unió Europea, deixant de ser un impediment i posant fi a l’etern debat sobre la doble nacionalitat.
També s'inclouen, entre altres qüestions, la transitòria del tabac a 30 anys, el manteniment de FEDA com a operador principal en matèria d’energia o la liberalització del mercat de les telecomunicacions, amb una transitòria i obligacions per als nous operadors.
Informa: Redacció