Els obradors, a punt per vendre tortells de Reis
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Segons la tradició, aquell qui troba la figureta és coronat, mentre que qui troba la fava és qui l'haurà de pagar. El tortell de Reis segueix sent una tradició ineludible per celebrar el 6 de gener. Hores abans de l'arribada de Ses Majestats, els obradors treballen a tota màquina perquè no faltin a cap taula.
Un bon brioix, nata, xocolata, fruita gebrada i dos ingredients clau: la fava i el rei, que coronarà a qui se'l trobi al seu tros de tortell. La massa, composta per farina, aigua, pela de taronja o sucre es mescla i es deixa reposar, per després donar-li la forma de tortell. Aquest es talla per afegir-li els regals i el farcit.
No passa el mateix amb les persones al·lèrgiques al gluten. Degut a les dificultats d'adaptar la infraestructura i, tot i que als aparadors els en demanin cada vegada més, els tortells per a cel·líacs encara són difícils de trobar.
Els pastissers d'un obrador d'Andorra la Vella han començat aquest dissabte a preparar més de 300 tortells, una producció similar a les dels anys anteriors. Els dolços es vendran entre aquest cap de setmana i la setmana que ve a les fleques i pastisseries de les set parròquies. A banda del tortell, els pastissers d'aquest obrador també han elaborat dos tipus més de pastissos. El Bolo Rei, típic de Portugal i amb més quantitat de fruits secs i fruita gebrada, i la galette francesa.
Diumenge, vigília de Reis, s'espera el volum més gran de vendes, encara que el flux de compradors serà constant. Cal recordar que a qui li toca la fava paga el pastís, i potser haurà de tornar a la pastisseria per aconseguir un altre dolç típic del final del Nadal.
Informa: Tatiana Navarro
Imatge: Desirée Sala