Les ofertes de pactes d'estat per la CASS o l'acord d'associació amb la UE protagonitzen el debat a la CEA dels caps de llista
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Pacte d'estat per la CASS i per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. És el posicionament expressat per gran part dels caps de llista que concorren a les eleccions. Ha estat en el debat a set organitzat per la Confederació Empresarial. S'ha basat en tres grans eixos: la fiscalitat, la CASS i la Unió Europea. Un format de trobada amb els candidats que des de la CEA valoren positivament perquè permet un plantejament clar sobre els temes que preocupen els afiliats.
"Hem arribat a tenir més o menys postures clares. Jo remarco més que tots estan d'acord que són temes prou cabdals per fer una postura de consens i intentar trobar pactes d'estat", explica el president de la CEA, Gerard Cadena.
El futur de la CASS i les mesures concretes que preveuen els candidats, ha estat un aspecte clau del debat. Sembla clar que el pacte d'estat que demana la CEA seria l'opció més clara per a la majoria. El punt de partida tant dels socialdemòcrates com dels liberals és compartir la informació per fer una millor diagnosi de la situació i tancar acords que perdurin en el temps. Tots dos han estat crítics amb Xavier Espot per no haver tirat endavant el pacte aquesta legislatura. Segons Josep Pintat, cal revisar novament la llei i tot el model econòmic amb noves mesures impositives que afavoreixin el creixement. Alfons Clavera és partidari de recuperar el sistema per punts i fer créixer la inversió. Per a Espot, les mesures aplicades els darrers anys han permès millorar la situació, però en calen més. Josep Roig també aposta per un pacte amb una reforma radical del sistema sense com ha dit "tirar de tisora". Finalment qui creu que un pacte d'estat no seria una solució és Eusebi Nomen. Per Andorra Sobirana perquè la CASS funcioni cal atreure riquesa i això segons ell no passa per un acord d'associació amb la Unió Europea.
Precisament l'acord d'associació ha centrat un altre dels blocs. Dels 7 candidats, 6 són partidaris de negociar-lo, menys Andorra Sobirana, que ha fet d'aquest tema el principal lema de la seva campanya. Pels partidaris de l'acord, també hi ha unanimitat per un pacte d'estat i, és clar, que la fiscalitat n'ha de quedar fora. Hi ha hagut retrets a l'actual Govern i al candidat demòcrata per la manca d'informació sobre les negociacions i sobre la possible signatura de l'acord marc el mes de juny. Espot ha puntualitzat que la Unió Europea sap que Andorra està actualment en procés electoral.
També s'ha debatut sobre el model fiscal. S'ha posat sobre la taula la necessitat de donar més seguretat jurídica i potenciar el control de l'evasió. També sembla clar que no hi ha voluntat d'augmentar la pressió fiscal, però s'han exposat diferents models. En aquest punt Eusebi Nomen ha insistit que un acord d'associació amb la Unió Europea implicaria un IVA del 15%.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Cristina Jubete