Ordino vol quantificar l'impacte econòmic indirecte de la ramaderia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La Rabassa d'Ordino, a la vall de Rialb, ha acollit un any més la tradicional benedicció del bestiar, que coincideix amb el trasllat dels emprius a les herbes. El comú d'Ordino té la intenció de quantificar econòmicament l'impacte indirecte de la ramaderia en la gestió d'altres sectors, com ara el forestal.
Un any més la comunitat de pagesos i ramaders d'Ordino ha celebrat la benedicció del bestiar. El trasllat de les guardes d'Arcalís a la vall de Rialb i dels emprius a les herbes és alhora un aprofitament sostenible de la pastura que serveix per celebrar el dinar popular. Segons ha explicat el conseller d'Agricultura del comú d'Ordino, Marc Pons, la cabana de bestiar de les valls de la parròquia s'ha estabilitzat els últims anys. "Estem entre uns 200 caps de bestiar. Hem tingut la sort que en varies cases han seguit els joves fent aquest relleu generacional, s’han posat la motxilla com jo dic", explica Pons.
Ha afegit que el comú té la voluntat de començar a buscar altres mecanismes d'ajut a l'activitat, com ara la quantificació econòmica de l'impacte indirecte que afecta altres sectors com el de la biodiversitat i el forestal.
Tot i el relleu generacional del sector que en garanteix la continuïtat, el pagès Òscar Coma veu el futur incert. "Els terrenys més bons s’estan construint i hem d’aprofitar trossos més complicats. Ja veurem el que ens depara el futur, però serà complicat", insisteix.
En el moment en què mossèn Joan Fenosa ha beneït el bestiar, la majoria d'animals no s'ha acabat d'instal·lar al planell de la Rabassa, on l'herba és més seca, i s'ha traslladat a la vall de Rialb.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Anna Romagosa