Els pagesos constaten que ha estat un mal any per a la collita de tabac
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest està sent un mal any per als pagesos que conreen tabac. Al fong que va devastar les plantes fa unes setmanes se li ha sumat un nou contratemps: les pedregades. Amb una afectació de prop del 20% de la collita, els pagesos esperen salvar-ne alguna part, tot i que diuen que les previsions meteorològiques no conviden a l'optimisme. Encara menys tenint en compte que la collita s'allarga fins setembre, quan comencen les gelades.
Segons s'ha assegurat des de l'Associació de Pagesos i Ramaders, l'afectació de la pedregada ha estat tan gran que més de la meitat del tabac canillenc podrà ser destruït. En canvi, Andorra la Vella n'ha sortit indemne.
Hi ha hagut diverses pedregades entre el juliol i l'agost. A banda de Canillo, Ordino ha estat la parròquia més afectada. A aquesta situació s'ha d'afegir que un fong, fa unes setmanes, va malmetre bona part de les plantes. El greu estat d'algunes parcel·les ha fet que s'atorgui a moltes el dret a fressa, és a dir, a poder destruir el tabac. En general, la qualitat del que resta ha davallat. Els pagesos Òscar Coma i Guillem Cava expliquen les dificultats que han tingut aquest estiu amb les pedregades. "Ens ha pres tota la il·lusió de l'any en cosa de minuts. El tabac es recollirà perquè no arriba a dret de fressa per sort, però la qualitat ens baixarà moltíssim quan aquí hi havia un tabac de molta bona qualitat", comentava Cava.
D'altres pagesos, com el canillenc Miquel Font vol salvar al màxim possible la collita. "A part del tabac pedregat crec que es podran aprofitar 2-3 fulles per mata en el cas d'alguns camps i hem treballat al màxim per poder salvar aquest any i poder fer la millor collita que podem".
Enguany la collita va amb retard i s'allargarà fins el setembre, tot i que encara podrien caure altres pedregades durant els propers dies. A més, s'ha d'afegir que al mes vinent és període de gelades. Un any més, bona part dels resultats dependrà dels fenòmens meteorològics.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Andreij Cristancho