Cal Pal fa un exercici de memòria històrica
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra no ha estat mai escenari de guerres, però sí ha viscut el seu impacte. Entre la guerra civil espanyola i la Segona Guerra Mundial van passar per les muntanyes andorranes més de 25.000 persones. Ara una exposició a Cal Pal fa un exercici de memòria històrica per no oblidar el dolor dels que fugen i la necessitat de mantenir una política de portes obertes.
Cal Pal va ser durant els períodes de guerra un espai d'acollida, el mateix que avui omple les estances amb fotografies i panells per entendre el dolor dels refugiats i la situació que van trobar a Andorra. El comissari de l'exposició, Xavier Llovera explica que pot apreciar "el gran moment de canvi estructural, cultural i econòmic que va patir el país".
Nomes durant la guerra civil espanyola (1936-1939) van travessar la frontera cap a Andorra 17.000 persones quan la població era de només 4.000. Durant la Segona Guerra Mundial la xifra s'augmentarà amb 8.000 refugiats més. La diferència és que aquests no pensaven quedar-s'hi. L'historiador, Pau Chica, posa en relleu la diferència entre Espanya i França en aquell moment. "Espanya era franquista a França hi havia moltes organitzacions que ajudaven a fugir de la repressiva del nazisme, aquesta és la gran diferència entre els dos països".
La mostra té ambientacions diferents per parlar de la casa com a refugi, el paper de la dona i els objectes bèl·lics.
Al cap de casa s'ha fet bugada per posar en valor algunes d'aquestes persones que es van quedar i que van ser de gran importància per al país.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa