Cal Pal reviu la tradició d'enviar postals
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
S'han acabat les festes, però el cicle nadalenc encara s'allarga fins a la Candelera, el 2 de febrer, quan, segons la tradició cristiana, el nen Jesús va ser presentat al temple de Jerusalem i avui dia és quan es desmunta l'arbre o el pessebre. I és fins a aquella data que Cal Pal ens dona l'oportunitat de reviure una tradició que s'ha perdut: enviar felicitacions.
De ben segur aquestes festes han rebut poques postals de Nadal. Les xarxes socials i les aplicacions han substituït l'art de dibuixar i escriure els millors desitjos. Tanmateix, a Cal Pal es pot descobrir una col·lecció de postals entre versos de poetes i obres d'art que ens retornen a la poètica de les festes.
Són de la col·lecció de l'empresari català Joan Rios Masanell que fa més de vint anys que fa de les postals de Nadal tota una efemèride. Cadascuna d'elles és una dedicatòria a l'esperit d'unes festes que poetes de temps enllà han recollit amb la seva ploma. Per exemple del pare de les lletres catalanes, Ramon Llull, que el 1300 escrivia sobre el desig d'haver conegut el nounat, o Verdaguer, que amb gran poètica relata el gran miracle. Josep Pla parla del viatge dels Tres Reis i una inspiració divina que els fa dirigir a Jerusalem.
Versos d'ençà o més contemporanis, com els de Joana Raspall, que es vesteixen amb les obres d'Antoni Tàpies, Josep Maria Subirachs, Jaume Plensa i Miquel Barceló.
La d'enguany es dedica a dos autors d'Andorra. Una de les imatges que ens pot resultar més familiar és una pintura de Carme Massana inspirada en el pessebre d'Engordany d'Esteve Albert. És precisament ell qui posa text a la postal de Nadal.
La tradició suma prop de vint-i-cinc anys felicitant les festes i un bon any amb el desig que iniciatives com aquesta pervisquin d'any en any.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí