Parlem amb un expert per entendre què és un norovirus i conèixer les seves implicacions
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El cas de l´aigua d´Arinsal ha provocat molts dubtes i confusions respecte als famosos norovirus que provoquen la gastroenteritis. Hem parlat amb l'expert d´Andbio Enric Xipell, doctor en Biologia Molecular perquè ens esclareixin el tema. Des d'Andbio asseguren que la creació d'un laboratori nacional hagués permès tenir els resultats en 24-48 hores.
Segons els experts un norovirus o virus de Norwalk és un virus comú, que pot sobreviure en aliments i en l´aigua. Quan són d´origen fecal humà, generen una infecció de l´intestí que provoca una gastroenteritis aguda acompanyada de vòmits.
Xipell assegura que, de fet és força desconegut però molt habitual i que "segurament algú de nosaltres haurà patit una gastroenteritis provocada per aquest virus". El 50% dels casos de gastroenteritis agudes són creades per aquest virus i, tot i que n'hi que provenen d'altres animals, només els d'origen humà són reactius en humans.
El cas andorrà, però, és especialment sorprenent. D´una banda per les altes quantitats trobades a les garrafes de Catalunya respecte a la font, que es podrien explicar perquè tenen tendència a adherir-se al plàstic de les garrafes i es poden multiplicar amb cada ompliment. D´altra banda, perquè els virus trobats a l´aqüífer no anaven acompanyats d´altres partícules.
"El normal és que hi hagi multitud de bacteris i a més el virus", diu Xipell. "Una possible explicació és que s'hagi filtrat només el virus i una altra que aquesta contaminació s'hagi donat dies enrere i els bacteris no hagin sobreviscut a l'aigua".
Els virus, per contra, poden arribar a sobreviure un any a l´aigua. Per això és difícil associar-los a les nombroses gastroenteritis patides a Andorra aquest hivern, segons el ministeri. I tot i no haver-hi vacuna ni antiviral no és gaire perillós.
Es pot haver patit una gastroenteritis sense haver begut aigua de la font d´Arinsal, perquè el virus s´encomana fàcilment. Els experts, però, asseguren que amb els tractaments clorats no poden sobreviure a l´aigua de l´aixeta i que, per tant, amb la retirada de la marca contaminada es controla el problema.
Informa: Jordi Domingo Imatges: Joel Romero