Participar en els Special Olympics, un premi per als atletes
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Mitjançant l'esport, els participants dels Special Olympics aconsegueixen superar obstacles i limitacions. L'equip de l'Índia ha aconseguit, a través de la Fundació Vicente Ferrer, crear un campus on els atletes entrenen i es formen tot l'any. Per a tots ells, viatjar a Andorra per participar en els jocs és tot un premi.
Tots ells formen part de l'equip de l'Índia que participen aquests dies als Jocs Special Olympics. A través del programa 'Esport i Discapacitat' de la Fundació Vicente Ferrer, els joves amb discapacitat intel·lectual han aconseguit millorar l'autoestima i guanyar confiança en ells mateixos mitjançant l'esport.
El director de l'entitat Persones amb discapacitat de l'Índia, Dasarayh Ramudu, destaca la importància de l'esport per "ajudar-los a millorar intel·lectualment" i aprendre "a treballar en grup, les regles de joc dels diferents esports i a mantenir-se en un estat de forma saludable".
Els sis joves tenen entre 18 i 21 anys i tots pateixen algun tipus de discapacitat intel·lectual.
Durant la setmana conviuen amb altres nois i noies al centre d'entrenament de Bathalapalli, on realitzen activitats vinculades al programa de capacitació professional i entrenen bona part de la jornada els seus esports preferits. Segons l'entrenadora, Kavitha Kodamala, "la millor estratègia per poder treballar amb ells passa per posar-se al seu lloc". "Tot el que ells fan hem de pensar que és un èxit. Els he d'ensenyar jo primer com es juga. Un cop ens veuen i aprenen les regles del joc, ells ho repeteixen", explica.
L'entrenador Sankaraiah Kadapala indica com a l'inici "no és tan fàcil treballar amb ells" perquè "tot el que els vols explicar no sempre les entenen al mateix ritme que tu vols avançar". "El més important és construir un vincle, una comunicació entre ells i l'entrenador. Un cop s'estableix la confiança mútua és més fàcil".
Tots ells formen part de l'equip d'Special Olympics i participen en les proves de bàdminton, en modalitat individual o dobles mixtos. "Gràcies a l´esport i a la Fundació he pogut viatjar i descobrir Andorra", destaca l'atleta Shameela Dudekula. Un company seu, Balakrishna Nallabothu, remarca com "a Andorra fa més fred que a l'Índia, però és molt maco. Estic molt content de poder ser aquí i representar el meu país. És una oportunitat per ser més visibles".
Sortir de l'Índia per primer cop ja és tota una aventura. Amb tot, no descarten poder tornar a casa amb alguna medalla.
Des del 2011, la seva participació en els Special Olympics s'ha saldat amb 53 medalles, 19 de les quals han estat d'or.
Informa: Hèctor Romance
Imatge: Sergi Linares