Pas a pas en l'elaboració dels tortells de reis
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
I a taula els protagonistes avui i demà són els tortells de reis. Hem entrat a un obrador per veure com s'elaboren. El clàssic és el més sol·licitat, seguit dels de crema i nata. També es comercialitzen postres d'altres tradicions, com la galeta de reis francesa.
Per celebrar l'arribada dels Reis d'Orient, a taula no hi pot faltar un bon tortell de reis. N'hi ha de totes les mides i gustos, però en cap hi pot faltar la figureta reial i la fava. Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell. El secret com en tot bon pastís és fer una bona massa. A base de molta farina, aigua, pela de taronja, sucre i altres ingredients secrets de la recepta. Després d'elaborar la massa es deixa reposar, se li dona forma de tortell i s'afegeixen els elements sorpresa dins la massa, un fet que en alguns països s'ha qüestionat i fins i tot prohibit després de l'anunci de la Unió Europea de prohibir les joguines en productes alimentaris.
Uns minuts a la fermentadora i ja està llest per decorar-lo amb peces de fruita confitada com cireres, taronja, pell de síndria, un toc de sucre, una mica d'ou al damunt i amb un cop de forn ja tenim el clàssic tortell a punt. Pels més llaminers, el tortell es farceix amb nata, crema o xocolata. En les pròximes hores s'elaboraran uns 300 tortells més per satisfer totes les demandes.
La galeta de reis francesa és una altra de les postres més sol·licitades. A diferència de la tradicional aquesta està feta amb pasta fullada farcida amb crema d'ametlla. En aquesta galeta però no hi busquin la tradicional fava i és que aquesta es substitueix per una figureta de porcellana.
Informa: Hèctor Romance
Imatges: Vicente Bellot