La patronal demana el control dels fluxos migratoris en l'acord d'associació amb la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
En relació amb un futur acord d'associació amb la Unió Europea, el teixit empresarial demana que se segueixin controlant els fluxos migratoris, que la fiscalitat quedi apartada de la negociació i que hi hagi salvaguardes i mecanismes de sortida en cas que el país no pugui assumir totes les obligacions.
La Confederació Empresarial, l'Empresa Familiar i la Cambra de Comerç han fet arribar a l'executiu un document conjunt amb les línies d'actuació més rellevants davant l'acord d'associació amb la Unió Europea. Una de les reivindicacions és que la diversificació econòmica i l'atracció d'inversió estrangera es materialitzin i que l'entrada al mercat interior sigui efectiva. Un altre dels temes clau ha estat la lliure circulació de persones.
El president de la CEA, Gerard Cadena, explica que "nosaltres voldríem que Andorra continués controlant els fluxos migratoris i que es pugui seguir vinculant la residència amb el treball perquè està en la base de la nostra cohesió social".
Tot i que des del Govern s'ha dit que la qüestió fiscal no es negocia en l'acord, la patronal insisteix que Andorra quedi al marge d'unes regles conjuntes per als estats comunitaris. Una de les preocupacions de l'empresariat és que el gros de la normativa a aplicar sobrepassi les capacitats del país.
El president de l'EFA assegura que "això s'ha de fer d'una manera que ho puguem fer, senzillament". Afegeix que "és una cosa bastant pràctica, és a dir, no és només que ho vulguem i ho hàgim de fer, sinó que ho puguem fer, que tinguem els recursos i les clàusules de salvaguarda que puguin modular la dinàmica que garanteixi que a Andorra puguem assumir al nostre ordenament jurídic tot aquest cabal".
Les tres entitats comparteixen amb l'executiu fer un referèndum previ a la ratificació de l'acord per part del Consell General i ara esperen rebre una valoració del document per part del Govern en uns dies. Pel que fa als terminis, deixen entreveure que qüestions com el Brexit poden provocar un cert alentiment del procés de negociació.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Vicente Bellot-Fernando Montero