Patronal i sindicats coincideixen en la necessitat d'apujar salaris

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Patronal i sindicats consideren factible trobar un punt inicial d'acord en les propostes sobre la pujada salarial del 2024. Els sindicats consideren que l'acord és viable sempre que es complementi amb mesures per rebaixar els preus dels lloguers.

La patronal proposa que l'augment dels salaris per al 2024 sigui generalitzat i per sobre de l'IPC per als sous més baixos, el salari base. A partir d'aquí, la pujada seria gradual per a la resta; per tant, no arribarà als treballadors més ben pagats. El director de la CEA, Iago Andreu, és conscient que "aquells salaris situats entre el mínim i el mitjà segurament són els que pateixen més l'augment dels preus i segurament són els que acusen més la pèrdua del poder adquisitiu".

El que la CEA ha deixat clar és la necessitat d'arribar a un acord, ja que, si no fos així, hi intervendria el Govern i aquest és un punt que volen evitar. Sobretot, diu Andreu, perquè "no sempre s'adapten a les realitats dels sectors i les empreses". Per aquest motiu, també remarca que "si no fem aquest esforç col·lectiu i sectorial hi ha un risc gran que el Govern i la majoria del Consell General tornin a intervenir els salaris".

Els sindicats no veuen malament la proposta, sempre que es complementi amb mesures per abaratir el preu dels lloguers. I en aquest sentit, suggereixen establir un preu de referència per metre quadrat i aplicar impostos als habitatges que superin aquest preu. Un model que, segons defensen, ja s'aplica en altres països.

De moment, aquest serà l'escenari en el qual s'arribarà a la reunió del proper dia 20 dins el marc del consell econòmic i social. Per als sindicats, limitar els preus dels lloguers és el complement necessari per crear un marc de mesures per tal de pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu de les persones assalariades i la pèrdua de competitivitat de les empreses en un marc d'elevada inflació.

Informa: Joan A. Sarmiento

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.