Permisos de naixement més llargs i igualitaris

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els permisos de naixement han de ser més igualitaris. És una reclamació cada vegada més estesa a la societat i que el Govern vol començar a aplicar a partir de l'any que ve. Les associacions creuen que s'ha de buscar l'equilibri entre els progenitors. Se n'ha parlat avui a La Clau. 

Actualment, el permís de naixement és de 20 setmanes de baixa per a les dones i 28 dies per al segon progenitor o pare. Un permís que es considera insuficient i que alimenta el risc de patir problemes de salut mental i desigualtat de gènere. La demanda és que siguin més llargs, igualitaris i intransferibles. 

Així ho constata la metgessa del SAAS i vocal de salut de l'ADA, Cristina Royo, que afegeix que ja s'ha fet aquesta equiparació a Espanya. "Estan a 16 i 16 setmanes i amb això ja impliques una corresponsabilitat i una responsabilitat i una igualtat laboral. Una de les coses que volíem evitar era la bretxa salarial".

Una altra reclamació és augmentar la corresponsabilitat en la criança i una de les maneres és fixant més dies de baixa conjunta després del part. En el cas de les famílies monoparentals, s'hauria de donar més suport. La conciliació laboral també és prioritària per a la llevadora referent del SAAS, Noemí Morell, que creu que s'hauria de planificar amb més antelació si les plantilles són de gent jove. "Actualment a les empreses si tinguessin una plantilla jove que està amb una edat fèrtil per poder procrear de tenir-ho en compte. Aquesta persona em podrà agafar una baixa de tants dies i puc agafar algú sense cap problema". Afegeix que d'aquesta manera, i sobretot en els casos que la gent està sola, no tinguin "la por de perdre la feina". A Andorra, per exemple, molta gent treballa al comerç, on es fa molt difícil la conciliació.

La maternitat encara ha de superar molts estigmes ja sigui per a les estructures familiars que surten del model tradicional, com per a les patologies que pateixen les mares. Per exemple, la depressió postpart, està infradiagnosticada i una de cada deu mares la pot patir. És essencial tenir una xarxa de suport i per això cal fomentar més espais on fer comunitat: el que anomenen ''tribu''. 

Informa: Maria Lucena

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.