El Pirineu, un pol d'atracció per als professionals sanitaris

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Generar ofertes conjuntes per atraure professionals de la salut al Pirineu. Es tracta d'una de les solucions que estudien els governs d'Andorra i de Catalunya per suplir la preocupant manca de mà d'obra. Segons la delegada de la Generalitat al Principat, les col·laboracions en matèria de salut són de les més avançades. 

Una de les prioritats del primer pla de treball conjunt entre Andorra i Catalunya, presentat aquesta setmana, passa per desplegar el conveni d'ara fa un any entre el Principat i l'Estat espanyol, tenint les competències Catalunya. La falta de professionals sanitaris és una de les problemàtiques comunes que es vol gestionar. "Si es poguessin fer ofertes conjuntes, segurament serien ofertes més competitives i ens ajudarien a atreure més i millors professionals", explica la delegada de la Generalitat a Andorra, Anna Vives.

El problema de l'habitatge i les condicions salarials actuals són alguns dels factors que dificulten l'arribada de metges segons el col·lectiu. 

Per a Andorra, una de les necessitats més urgents és poder atendre els ferits d'accidents de trànsit nacionals o residents perquè puguin ser més a prop de casa. "Persones que pateixen un accident fora d'Andorra per protocol se'ls trasllada a un hospital català. Si l'estat del pacient ho permet i l'hospital d'Andorra té els serveis necessaris per atendre'l, que es pugui traslladar directament a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i no a l'Arnau de Vilanova o a Barcelona", detalla Vives.

Pel Principat també és interessant participar al Centre de teràpies avançades de Catalunya que s'apliquen, per exemple, per regenerar teixits i tractar malalties inflamatòries, autimmunes o el càncer.

En canvi, per a Catalunya i sobretot l'Alt Urgell, les necessitats passen per utilitzar el servei de cirurgia pediàtrica i, sobretot, la Unitat de Cures Intensives, fet que evitaria llargs trajectes i despeses econòmiques. Concretament el reclam per compartir l'UCI ve de lluny.

Tots aquests projectes s'estan acabant de cuinar i és que alguns tenen serrells jurídics per polir. Per treballar-ho, s'ha creat un grup de treball especialitzat en la matèria. Hi ha tres grups més centrats en infraestructures, gestió de residus i energia, temes clau d'ambdós territoris. En paral·lel, també s'ha creat una comissió per tractar temes transfronteres com l'habitatge. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.