La planificació de les intervencions tensa els quiròfans
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Malestar i tensió als quiròfans de l'hospital des de fa mesos. Fonts de diferents col·lectius afectats expliquen que no estan còmodes amb la planificació de les intervencions, sobretot per les anul·lacions d'última hora. La direcció treballa per repartir la càrrega assistencial, optimitzar els espais i reduir les llistes d'espera.
Els canvis organitzatius i de planificació dels darrers mesos dins de quiròfans aixequen crítiques per part de diferents professionals sanitaris. Una transformació que segons la direcció del SAAS ve motivada per les demandes de millora d'infermeria, la dimissió d'un dels coordinadors i la voluntat d'optimitzar els quiròfans i reduir les llistes d'espera.
Ara mateix l'actual coordinador d'infermeria ha presentat la seva dimissió i hi ha especialistes que busquen feina a fora. Fonts internes atribueixen aquest malestar, en part, a la incorporació de nous càrrecs de responsabilitat que pensen que no estan suficientment preparats. Noves incorporacions que, segons el SAAS, permeten repartir millor les tasques.
Hi ha una queixa compartida entre els especialistes consultats: l'anul·lació d'operacions quirúrgiques amb molt poc temps de marge. Hi ha cirurgians que afirmen que moltes vegades pleguen abans d'hora i, de retruc, s'acumulen més pacients a les llistes d'espera. És per això que reclamen una planificació més eficient i que els canvis es facin amb previsió.
Des d'infermeria es té la sensació que hi ha una alta ocupació als quiròfans que provoca molt d'esgotament, per exemple, quan s'encavalquen intervencions de matí i de tarda. Per insistir en la problemàtica, es plantegen fer arribar una carta als responsables de la institució. Segons el SAAS, són els mateixos metges els que atapeeixen les planificacions de les intervencions quirúrgiques.
Entre els anestesistes s'hi afegeix el malestar al voltant d'una nova segona guàrdia localitzable durant cinc dies seguits de quatre de la tarda a vuit del matí. Una iniciativa que pensen que impacta en la conciliació familiar, sobretot dels professionals que viuen fora, i que implica que el bloc es quedi sense un especialista de forma presencial durant hores. Com a solució, opinen que les guàrdies presencials de 24 hores serien molt més efectives, malgrat que impliquen una retribució més alta.
Des de la direcció són coneixedors de la tensió que viu el servei i ho relacionen directament amb el procés de transformació de tot el bloc, una transició que per naturalesa sol provocar queixes i necessita temps d'adaptació. De moment han vist com es reduïen algunes llistes d'espera i per reduir-les encara més, han decidit obrir un dia més els quiròfans per la tarda i formar a més professionals per consolidar l'equip, tenint en compte les diverses baixes que hi ha hagut en els últims mesos.
Informa: Laura Cugat