La planta de compostatge d'Ordino aconsegueix 20 tones de compost per a ús públic i privat

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Ordino va iniciar fa un any una prova pilot per crear compost a partir de les podes de zones públiques. La planta de compostatge accelera un procés natural ja present als boscos, però en grans quantitats. Una iniciativa que beneficia la població. En podrà disposar en el marc de la fira del bestiar d'aquest cap de setmana. 

Reduir la petjada ecològica i fomentar la llei d'economia circular són els objectius de la planta de compostatge d'Ordino. Ara fa un any van iniciar una prova pilot per crear compost amb les podes, branques i herbes de les zones públiques de la parròquia. El tècnic del departament d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del comú d'Ordino, Marc Font, manifesta que aquesta acció "dona un valor afegit a una cosa tan senzilla com és un residu que abans s'havia de tractar portant-lo al centre de tractament de residus de la Comella". Així, l'objectiu és "ser capaços de revaloritzar-lo i donar-li una sortida a nivell local".

Font explica que amb les podes s'inicia el procés. "Des del moment que es tallen unes rames o unes herbes dels jardins públics, s'emmagatzemen a la part baixa de la planta. En el cas de branques d'arbres, s'ha de triturar". Després es barreja una part d'herba verda i una part de fusta. El següent pas és feina de fongs, bacteris i insectes. I el tècnic expressa quina és la seva funció. "El que fan aquests animals és degraden la matèria orgànica i la transformen en humus, en el compost".

Però a més, s'han de tenir en compte altres factors. "La humitat sempre ha d'estar entre el 45 i el 60%. La temperatura és variable. A mesura que el procés va tenint lloc, la temperatura va augmentant, pot arribar als 60 graus i és en aquest moment quan s'estabilitza el compost", assegura Font.

Després d'estar en repòs entre 8 i 10 mesos, només queda cribrar-lo per eliminar les impureses i distribuir-lo. El conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat d'Ordino, Eduard Betriu, relata a on anirà a parar aquest compostatge. "Anirà una part per les jardineres del comú, una part per millorar algun jardí, i algun ciutadà de la parròquia que vulgui utilitzar-ne per a una millora d'un jardí o dels seus tests o jardineres, doncs també podrà optar a venir-lo a buscar".

S'han aconseguit 20 tones de compost de gran qualitat. Raó per mantenir el projecte i plantejar-se utilitzar les podes de terrenys privats.

Informa: Neus Vila
Imatges: Albert Refart

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.