Els pneumòlegs preveuen menys alteracions respiratòries greus amb l'Òmicron

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els pneumòlegs, així com la resta de professionals sanitaris, estan esgotats. Després de patir importants pics de feina, sobretot en la primera onada de la pandèmia, preveuen que amb la variant Òmicron, que afecta més les vies respiratòries altes que no la part pulmonar, el volum d'efectes greus disminueixi. 

Aquests especialistes estan atenent ara mateix malalts amb alteracions pulmonars fruit de la segona i la tercera onada, ja que les seqüeles arriben un temps després d'haver agafat la Covid-19. Sobretot es tracta de pacients que han estat molts dies a l'UCI i a l'hospital fent rehabilitació.

Amb l'Òmicron sembla que la tendència serà diferent. Segons el pneumòleg del SAAS, Víctor Núñez, aquesta variant "dona menys complicacions pulmonars i les clíniques són més lleus, com ara quadres catarrals o bronquitis". Per tant, afegeix, "sembla ser que  ens arribaran menys casos a les consultes".  Explica que els casos amb l'Òmicron a l'hospital "són pacients que ingressen perquè tenen pluripatologia prèvia o perquè no s'han vacunat, però en general, la majoria no ha ni d'ingressar".

El doctor assenyala que "el teixit pulmonar està constituït pels alvèols i els bronquis, que es van ramificant. Entremig hi ha una estructura que es diu interstici, que és la que sustenta el pulmó, i la que de vegades queda afectada per la inflamació de la Covid o qualsevol altra infecció i pot acabar generant una fibrosi.

Precisament la fibrosi és una de les seqüeles més importants i els pacients que han estat ventilats mecànicament són els que tenen més risc de patir-ne. En línies generals, els quadres greus es poden tractar i difícilment es cronifiquen

El pneumòleg Jordi Roig diu que "estrany és el pacient que acaba amb fibrosi pulmonar després de la Covid-19". Vol donar ,"un missatge optimista, ja que encara que es tingui Covid severa, si està ben tractada i ben seguida, es pot fer una recuperació íntegra de la funció de l'aparell respiratori."

Roig també subratlla que els efectes més freqüents són la sensació de manca d'aire, que es pot associar directament a pacients fumadors, essent aquest un factor de pronòstic negatiu molt important.

Les conseqüències a llarg termini d'aquest virus encara no han arribat i precisament un equip de científics del Regne Unit ha detectat anomalies pulmonars en pacients amb símptomes duradors de la Covid que no apareixien amb els escanejos rutinaris, sinó que s'han detectat amb una metodologia que usa gas xenó.

Aquests pacients inicialment no van requerir d'ingrés hospitalari, però la dificultat per respirar es mantenia en el temps.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro-Ricard Tenza-Arxiu RTVA

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.