La població andorrana reclama accions per a un turisme més sostenible
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La població local destaca la necessitat d'establir límits de capacitat de càrrega a l'àmbit turístic, així ho destaca Eva Garcia a la seva tesi doctoral. I si bé són conscients dels aspectes positius, com ara que és el motor de l'economia del país, també es mostren crítics i demanen accions cap a un turisme més sostenible.
La tesi 'Turisme sostenible i percepció dels residents. El cas d'Andorra' apunta que la població percep tant aspectes positius com negatius sobre l'activitat turística.
Consideren, per exemple, que el turisme és una font important d'ingressos, incentiva el consum de productes locals i ajuda a conèixer altres cultures. Però també pensen que contribueix a generar residus i a contaminar el medi ambient, que fa incrementar el cost de vida i que genera especulació immobiliària i saturació a la xarxa viària.
"Hi ha determinats residents que destacaven la sensació de massificació. També demanaven establir uns límits de capacitat de càrrega en l'àmbit turístic. També destacaven que percebien l'activitat com a insostenible en determinats aspectes i que demanaven més accions cap a un turisme més sostenible."
Eva Garcia, doctora en Economia
En aquest sentit, el Ministeri de Turisme ha anunciat fa poc que a principi del 2025 presentarà les primeres conclusions de l'estudi de capacitat de càrrega turística.
Per a Garcia és imprescindible que els residents puguin participar-hi de forma més activa i adoptar un rol més protagonista i que els planificadors tinguin en compte la seva opinió. En cas contrari, es podria caure en fenòmens de polarització, com ha passat en altres indrets.
"Cal tenir en compte aquestes opinions per no caure en fenòmens que s'han produït en altres destinacions, com més polaritat, on els residents tenen una actitud més hostil envers aquesta activitat, fins i tot caient a la turismofòbia, que no és el cas. És important que els planificadors coneguin aquests elements per poder-ho tenir en compte de cara a fer una activitat més sostenible i perquè pugui perdurar en el temps."
Eva Garcia, doctora en Economia
També considera que seria convenient disposar d'uns indicadors de sostenibilitat turística.
Preocupació per l'impacte en les activitats turístiques d'hivern
Davant la irregularitat de les darreres temporades de neu a causa del canvi climàtic, cada vegada es diversifica i desestacionalitza més l'oferta perquè continuï havent-hi visitants tot l'any. Tot i això, la mateixa tesi determina que els residents es mostren preocupats per l'impacte d'aquest fenomen en les activitats turístiques d'hivern.
"Al que fan referència és sobretot a la irregularitat de les darreres temporades, l'ús de neu artificial per part de les estacions d'esquí... Els residents mostren en cert grau la seva preocupació per la viabilitat econòmica del destí. Andorra està bastant especialitzada al voltant del sector de la neu. Està fent mesures d'adaptació, ara les estacions d'esquí ja s'anomenen estacions de muntanya perquè han volgut diversificar la seva oferta i utilitzar-se durant tot l'any i això és una mesura d'adaptació al canvi climàtic".
Eva Garcia, doctora en Economia
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Javier Martín